Mjestimično visok snijeg i dugotrajna hladnoća svakako su se nepovoljno odrazili na život svih šumskih stvorova. U posljednje vrijeme učestale su pritužbe uzgajivača ovaca o nasrtanju vučjih čopora na njihova stada. U lovu nerijetko stradavaju i vrijedni lovački psi. Od Tonija Stilinovića, predsjednika LD „Oluja“ iz Gospića doznajemo kako se u lovištima ovoga društva učestalo  pronalaze tragovi vukova.

-Događa se to svake godine. Do sada smo našli nekoliko ostataka srneće divljači i dvije divlje svinje koje su ubili i pojeli vukovi. Nije to ništa novo, ali problem čine ljudi. Uzgajivači  stoke odbacuju na rubovima šume uginule životinje ili njihove drobove i na taj način privlače predatore koji se onda u toj blizini stalno zadržavaju, ističe Stilinović. Još više problema imaju lovačke udruge čija lovišta graniče s NP Plitvička jezera. Vukovi ne znaju za granice, ali su naučili da ih unutar nacionalnog parka nitko ne progoni. Lovci tvrde da im vukovi u lovištima povremeno prave štete na divljači, ali onda netragom nestaju. Pretpostavljaju da se radi o čoporu iz NP Plitvička jezera koji po neslužbenoj informaciji iznosi 10-12 jedinki.

Koliko god se uzgajivači stoke i lovci žalili na vuka taj se zaštićeni predator unatrag 20-ak godina u Hrvatskoj uspio spasiti od istrebljenja. Povećao se njihov broj pa se svake godine vrši njihov  selektivni sanitarni odstrel prema kvotama struke iz  Hrvatskog lovačkog saveza i resornog Ministarstva.

M.S.