Tko se igra s tuđim sudbinama?

0
FOTO: TV Loki

Dolaskom niskih temperatura migranti smješteni na području Unsko-sanskog kantona, poglavito oko Bihaća, Velike Kladuše i Cazina, odavno su dosegnuli  granicu očaja. To dokazuje naše provjerene tvrdnje kako se nastavlja „razgovor gluhih“ između Sarajeva i tog dijela BiH koji graniči s Hrvatskom. Kako to izgleda u praksi?

Sarajevo uredno popisuje migrante, bez obzira što ih ogromna većina nema niti jedan valjan dokument. Onda ih upućuju vlakovima prema Bihaću. Tu ih dočekuje policija koja u skladu sa odlukom Operativne grupe za koordiniranje i nadzor nad migrantskom krizom na području USK onemogućava njihov daljni priliv na tome području. Prije svega zbog nepostojanja centra gdje bi se ovi ljudi na odgovarajući način mogli smjestiti. Odluka se provodi tako što se tražitelji azila i izbjeglice vraćaju sa željezničke i autobusne stanice nazad za Sarajevo u prihvatni centar Ušivak. Koji ionako „puca po šavovima“. Totalni organizacijski šlamperaj ove priče plaćaju građani Unsko-sanskog kantona, policija obiju država i svakako-migranti.

Prema navodima Radio Bihaća policija je  i sinoć onemogućila izlazak iz vlaka 153 migranta. Sedam ih je odmah, uz asistenciju Međunarodne organizacije za migracije, smješteno u Bihaću jer se radi o ranjivoj kategoriji, odnosno o obiteljima s djecom. Ostali su ukrcani na autobuse i upućeni nazad za Sarajevo. Prema tvrdnjama MUP-a USK  oni migranti koji dođu iz pravca Sarajeva vraćaju nazad, a od početka studenoga vraćeno ih je najmanje 1.500. Kako sve to izgleda u Bihaću?

Nekada omiljena trgovačka Meka hrvatskih kupaca danas daje otužnu sliku uzrokovanu neorganiziranim odnosom susjedne BiH prema ovom  gorućem problemu. Migranti su zauzeli skoro sve zelene površine u središtu grada. Susreće ih se na svakom koraku. Tamošnja policija javlja o pravoj poplavi krađa, provala, tuča, silovanja. Od početka mjeseca u tome kantonu te crne brojke prešle su 300 slučajeva. Mnogi incidenti nisu niti prijavljeni. Neshvatljiva je dvoličnost službenog Sarajeva koja se očituje u javnim tvrdnjama kako se nelegalnim ulascima u BiH treba stati na kraj. Migranti slobodno ulaze u BiH, Sarajevo ih popisuje  najčešće na „časnu riječ“ jer ih većina nemaju dokumente, a onda brigu rješavaju organiziranim prijevozom do Bihaća. Gdje ih policija odmah vraća natrag. Što je igra s tuđim sudbinama bez presedana.

R.B./L. O.