Tko štiti kriminal u Karlobagu?

Boris Smojver
Boris Smojver
Boris Smojver

KARLOBAG – Zamjenik načelnika Općine Karlobag Boris Smojver održao je danas press konferenciju za novinare kako bi javnost upoznao s aktualnim stanjem u općini Karlobag. Smojver nije želio komentirati projekt šetnice i istragu koja je u tijeku, ali je kako kaže bio primoran putem medija uputiti apel državnim institucijama da se napokon počnu baviti malverzacijama koje su se u Karlobagu dogodile do 2009. godine.

– Kada smo došli na vlast izvršena je revizija Općine Karlobag i komunalnog poduzeća Velinac čije su obveze zajedno iznosile 37,2 milijuna kuna. U izvješću revizijske kuće je stajala napomena kako dosad još nisu vidjeli takav nemar i nebrigu u vođenju jedne Općine. Osim navedenih obaveza otežavajuća okolnost bila je u izdanim zadužnicama u vrijednosti od 5 milijuna kuna koje su izdane vjerovnicima dva dana prije lokalnih izbora, kazao je Smojver.

Nastavak ispod oglasa

Pravna država zakazala u Karlobagu!?

Osim enormnog duga i obveza prilikom preuzimanja Općine na vidjelo je izašlo više nepravilnosti sa postupanjem odgovornih osoba koje su tip putem nanijele veliku štetu Općini Karlobag.

 – Tako smo projekte postavljanja pločnika u naselju Karlobag, ceste Bojna Draga, pristupne ceste u uvali Rudelinka, proširenje groblja u Lukovu Šugarju, uređenje Primorske ulice, izgradnje mrtvačnice Ledenik, proširenje protupožarne ceste za Pejakušu zbog uočenih nepravilnosti prilikom provođenja postupka javne nabave i samog izvođenja prijavili nadležnim institucijama. Sve navedene projekte ukupne vrijednosti gotovo 3,5 milijuna kuna izvodilo je jedno poduzeće koje je bez propisane i uvezane natječajne dokumentacije, bez uredno popunjenih troškovnika, bez dokaza sposobnosti bilo birano na natječaju. U većini slučajeva se na osnovni ugovora radio i anex ugovor do 25% čime su se najčešće pokrivale nepopunjene stavke u ponudbenim troškovnicima izabranog ponuditelja. U postupcima javne nabave nije ni tražena potrebna licenca ministarstva gospodarstva koje moraju imati poduzeća da bi izvodili javne radove i usluge jer je navedeno poduzeće nije imalo, kazao je Smojver te dodao kako je u projektima ceste Bojna Draga i proširenje groblja Lukovo Šugarje imenovan  građevinski nadzor koji nikad nije izvršio nadzor nad gradnjom.  – Postupci javne nabave provodili su se u minimalnom roku 5 dana tako da se u pravilu uvijek postupak objavljivao četvrtak-petak, a zatvarao utorak ili srijedu, kazao je Smojver.

Nepotpune natječajne dokumentacije, probijanje ugovorenih cifri

Prilikom uređenja ulica u Karlobagu, čija ukupna vrijednost iznosi 609 tisuća kuna zabilježene su brojne nepravilnosti u vidu neuvezane natječajne dokumentacije, nije tražena licenca potrebna za izvođenje radova, a sami iznos računa koji je plaćen prelazi ugovoreni iznos.

– U postupku izrade Urbanističkog plana naselja Karlobag procijenjene vrijednosti 1.200.000 kn proveden je postupak javne nabave u kojemu su zaprimljene dvije ponude. Jedna je ponuda iznosila 438.000 kn, a druga 1.100.000 kn. Komisija za provedbu javne nabave odbija ekonomski povoljniju ponudu i kao razlog navodi ne ispunjenje uvjeta te prihvaća dvostruko skuplju ponudu koja također nije imala svu traženu dokumentaciju tj, dokaze financijske i gospodarske sposobnosti posebno u pogledu potvrda za uredno ispunjene ugovore u visini predmeta javne nabave. Rezanjem markice i odvezivanjem jamstvenika krivotvorio se prednji obrazac ponude koji uopće ne odgovara obrascu ponude u natječajnoj dokumentaciji….Posljedica ovih nezakonitih postupaka je prije svega nemogućnost provedbe Urbanističkog plana jer nam izvođač ne želi predati potrebne primjere kako bi ih dostavili nadležnim uredima za provedbu. To nas dovodi prije svega do tužbi koje vlasnici građevinskih zemljišta pokreću protiv općine jer ne možemo isparcelirati čestice koje su isti kupili većinom prilikom prodaje u ožujku 2009. i gdje se općina predugovorima obavezala da će u roku od jedne godine izvršiti parcelaciju, istaknuo je Smojver.

Općinske nekretnine kao jamstvo za privatni kredit

U moru nepravilnosti i kriminalnih radnji u oko upada ona da  se općina Karlobag sa nekretninama u svom posjedu koristila se i kao jamac privatnom poduzeću pri dobivanju kredita kod poslovnih banaka. 

– Tako je tadašnji načelnik bez suglasnosti općinskog vijeća nekretnine općine stavio u zalog kreditu privatne osobe u iznosu od 5 milijuna kuna, navodi Smojver te dodaje kako se slični primjeri mogu vidjeti i u društvu Velinac nad kojim je zbog velikih zaduženja otvoren stečaj.

Kaznene prijave kupe prašinu u ladicama USKOK-a

Osim brojnih nepravilnosti Smojver navodi i to kako su u tri posljednje godine nadležne ustanove obilazili i informirali se o stanju predmeta koji su kao oštećenici podnesli nadležnim institucijama na postupanje. U tri godine na adresu općine stigla su dva odgovora u kojima se navodi kako su postupci u fazi obrade.

– Prije više od dvije godine proslijeđena je kaznena prijava za izradu UPU-a od strane USKOK-a prema Županijskom odvjetništvu u Karlovcu, ali do današnjeg dana nema nikakvih rezultata. Zato još jednom apeliramo na nadležne institucije da poduzmu potrebne radnje kako bi se razriješile sve navedene nepravilnosti. Jedino što želimo da pravna država funkcionira bez iznimki i da nema zaštićenih niti privilegiranih pojedinaca, zaključio je Smojver.

Ukoliko se u skoro vrijeme pravna država ne pokaže djelu, Karlobag očekuje teška financijska situacija. Radovi putem nezakonito dobivenih natječaja sada su predmet sudskih tužbi između izvoditelja i Općine, iako je pitanje jesu li uopće izvršeni u dogovorenom obujmu. Na potezu su institucije.

L.O.

[column size=”1-2″]
[media url=”https://www.youtube.com/watch?v=gW1Xd-EolXg&” width=”560″ height=”315″]
[/column]