Tko to muti Plitvička jezera?

Ovih dana doslovno pljušte pritužbe na račun aktualne uprave JUNP Plitvička jezera. Među mnogima, i sami smo se uvjerili kako je do v. d. ravnatelja  Anđelka Novosela malo teže doći.  Na službeni mobitel  zvali smo ga više puta (broj 099/2767-204), ali  bez efekta. Slično su prošli u mnogi kolege novinari. U njegovu Uredu uredno se javlja (zato se valjda i naziva-ured) tajnica, ali „je gospodin Novosel na sastanku. Javit ću vam se kada  on dođe“). Nema nastavka komunikacije, niti povratne informacije pa ćemo ovaj tekst morati okončati bez one druge strane priče. Ne našom krivnjom. Zanimalo nas je  jeli  broj posjetitelja NP  Plitvička jezera dosega i prestigao lanjsku razinu. Po svemu sudeći jest, ali za razliku od prijašnjih godina kada su  iz NP takav podatak   javljali na sva zvona, ove godine-šutnja. Ukinut je i obiteljski tjedan. Nazvali smo uvijek elokventnog, dostupnog  i ljubaznog glasnogovornika Ognjena Borčića, ali nam on takvu informaciju nije mogao (smio) dati. Umjesto toga, poslao nam je obrazac za pristup informacijama. Nedostaje li malčice transparentnosti prema medijima i javnosti od strane sadašnje Uprave ove ustanove?

Cilj: smanjivanje broja posjetitelja?

Nastavak ispod oglasa

Poznato je kako je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike  svjesno problema u kojima se nalazi Nacionalni park Plitvička jezera kao i preporuka Odbora za svjetsku baštinu UNESCO-a te se u posljednjih pola godine intenzivno radi na njihovu rješavanju u suradnji s Javnom ustanovom Nacionalni park Plitvička jezera i Ministarstvom graditeljstva i  prostornog uređenja. Cilj im je učinkovita zaštita Nacionalnog parka Plitvička jezera te smanjenje kako broja posjetitelja tako i pojačane izgradnje objekata. Iz Ministarstva ističu da je uspostavljena kvalitetna međuresorna suradnja kako bi se iznašlo zajedničko rješenje za sva ključna pitanja, uključujući intenzitet izdavanja građevinskih dozvola i njihovu zakonitost, kvalitetu prostornog plana, kao i trenutno važeću zakonsku proceduru za izdavanje građevinskih dozvola u nacionalnim parkovima. Prema preporuci Odbora za svjetsku baštinu UNESCO-a Ministarstvo je u reaktivnu monitoring misiju pozvalo IUCN (Međunarodna unija za očuvanje prirode koja provodi stručne evaluacije za UNESCO) s ciljem dobivanja objektivnog mišljenja o stanju u parku te utvrđivanju optimalnih rješenja. Umjesto dijaloga s medijima, v. d. ravnatelj se izgleda „zatvorio sam u sebe“. To nije kraj priče.

Od nekoliko zaposlenika NP Plitvička jezera dobili smo informacije po kojima su znatno narušeni međuljudski odnosi na relaciji ravnatelj-radnici. Navodno je od strane ravnatelja „pala“ mala  hrpa opomena i suspenzija, a za najbanalnije  zahvate na terenu treba se čekati njegova odluka  i pismeni nalog, pa makar se (figurativno rečeno) radilo o košnji neke livade. Dobili smo i dojavu kako nije sve bistro vezano uz obnovu i gradnju ugostiteljskog  objekta Labudovac. Suspendiran je i čovjek koji je godinama bio u vrhu ove ustanove. Bez imena, molim! Pritisci stižu i sa političke scene jer se v. d. ravnatelja Novosela proziva kako je SDP-ov kadar (kasnije navodno MOST-ov), u vrijeme kada koalicija HDZ-a na vlasti. Čak se na svojem Facebooku svojedobno  hvalio kako ima rješenje za rušenje HDZ-a, o čemu jučer piše „Jutarnji list“.

M.Smolčić