-
-

Povjesničari su u nekoliko zadnjih desetljeća  rasvjetlili mnoge detalje, ili bolje reći fame što su ih sami o sebi stvarali Tito, UDBA, TANJUG i sva sila poznatih i nepoznati Agit-Prop likova. Poznato je da je Tito grčevito držao vlast pola stoljeća, zabranjivao je demokraciju, izražavanje nacionalnih identiteta, stvorio je Bleiburg i tamošnji klaonicu, Goli otok i svu silu poratnih zločina, uz korištenje brutalnih represivnih metoda. I dok su ga redovito prikazivali kao vrijednog, mudrog i velikog vođu, s druge strane su isplivale izjave svjedoka po kojima je Tito bio nepopravljivi  ženskar, a kada bi to skužila žena mu Jovanka čak je dolazilo i do fizičkih obračuna. Tako npr. Titov najvjernini general Jovo Kapičić tvrdi da je Jovanka tukla velikog vođu i prijetila mu smrću. Zbog toga je Tito uklonio Jovanku iz javnog života nekoliko godina prije smrti. Te su pikanterije neka druga priča. Osvrnimo se na kratko na temelje bivše države, na AVNOJ održan 1942. u Bihaću. U  planovima za budućnost komunistički je vrh   u startu isključivao svaku mogućnost uvođenja demokracije  i slobodnih izbora, ali ujedno nije birao sredstva  kako bi ostvario svoje ciljeve. Niti u ratu, niti u miru. Donosimo vam legendarni govor Titove desne ruke, stratega, novinara, slikara i političara, Moše Pijade. Dokument je nedavno pronađen u jednom beogradskom institutu i govori o jednom od načina kako pridobiti nove partizane i kako „preveslati“ neprijatelje. Bez obzira na tragedije  vlastitog naroda.

“Potrebno je zato stvoriti toliko mnogo beskućnika, da ovi beskućnici budu većina u državi. Stoga i mi moramo da malo palimo kuće. Pripucaćemo pa ćemo se povući. Nemci nas neće naći, ali će iz osvete da redom pale sela. Onda će nam seljaci, koji tamo ostanu bez krova, sami doći i mi ćemo imati narod uza se pa ćemo na taj način postati gospodari situacije. Oni koji nemaju ni kuće ni zemlje ni stoke, brzo će se i sami priključiti nama, jer ćemo im obećati veliku pljačku. Teže će biti sa onima koji imaju neki posed. Njih ćemo povezati uza se predavanjima, pozorišnim predstavama i drugom propagandom. Tako ćemo postepeno proći kroz sve pokrajine. Seljak koji poseduje kuću, zemlju i stoku, radnik koji prima platu i ima hleba, za nas ništa ne vredi. Mi od njih moramo načiniti beskućnike, proletere.

    Samo nesrećnici postaju komunisti, zato mi moramo nesreću stvoriti, mase u očajanje baciti, mi smo smrtni neprijatelji svakog blagostanja, reda i mira!”

*[Dokument se nalazi u Arhivu vojnoistorijskog instituta u Beogradu u fajlu Štaba vrhovne komande (JVUO) – Četnička arhiva, pod oznakom K-12, 30/12.]

L. O.