„Ministarstvo poljoprivrede je ministarstvo koje pripada općinama i zbog toga komunikacija između tog tijela i jedinica lokalne samouprave mora bi kvalitetna i na visokoj razini, i neće biti niti jednog pravilnika za korištenje pojedinih mjera, a da se prije toga ne konzultiramo s vama“, izjavio je u petak 9. prosinca na izvještajnoj skupštini Udruge općina u Republici Hrvatskoj ministar poljoprivrede obraćajući se okupljenim načelnicima i najavivši pritom da će poljoprivredno zemljište u najhitnijem roku biti dano općinama i gradovima na upravljanje i raspolaganje.

Ministar državne imovine Goran Marić obećao je da će se državna imovina u najvećoj mogućoj mjeri aktivirati u svrhu poduzetništva i investicija kao i da će se ubrzati svi procesi raspolaganja imovinom. Ministar drži da ministarstvo kojem je na čelu može biti prvorazredni instrument za balansiranu regionalnu i lokalnu politiku pod uvjetom da se problemu priđe međuresorski.

Redovnoj godišnjoj skupštini UORH-a obratili su se i pomoćnik ministra graditeljstva i prostornoga uređenja Milan Rezo koji je zatražio potporu lokalne samouprave u izuzetno važnom pitanju reforme katastra i zemljišnih knjiga kao preduvjeta investiranja, državni tajnik u ministarstvu uprave Mihovil Škarica naglasio je potrebu daljnje decentralizacije državne uprave i iskorištavanja lokalnih potencijala, pomoćnica ministra turizma Snježana Brzica naglasila je kako su općine neprocjenjivo važan partner ministarstva u unaprjeđenju kvalitete turizma, a župan Međimurske županije Matija Posavec je pozdravio skup u ime Hrvatske zajednice županija te napomenuo da su pojednostavljenje procedura i transparentnost važni za uspjeh lokalnih zajednica.

U uvodnoj riječi, kao i prigodom analize trenutnog stanja u hrvatskoj lokalnoj samoupravi, predsjednik Udruge općina u RH Đuro Bukvić naglasio je da udruga, koja okuplja lokalne samouprave i čelnike svih političkih opredijeljenja, želi biti ravnopravnim partnerom u procesu donošenja zakona. „Želimo reforme, želimo fiskalno-funkcionalnu decentralizaciju, ali inzistiramo da nas se pita za mišljenje jer mi najbolje znamo koji i kakvi problemi tište zajednice u kojima živimo i koje predstavljamo“. Bukvić je naglasio trend depopulacije sela koji treba zaustaviti, zatražio da resorna ministarstva objave strategije i jasne planove kad su u pitanju toliko nužni reformski potezi kako bi se zajedničkim angažmanom došlo da do najboljih rješenja.

Skupština je prihvatila izvješće o radu i financijski plan za 2016. kao i plan rada i financijski plan za 2017. godinu. Ispred općine Plitvička jezera skupštini je nazočio načelnik Boris Luketić, ispred općine Brinje načelnik Zlatko Fumić, dok je općinu Perušić predstavljao zamjenik načelnika Drago Hećimović

UO/L.O./Foto:H.J.