Tomislav Karamarko je novi šef HDZ-a

13

ZAGREB – Tomislav Karamarko je četvrti predsjednik Hrvatske demokratske zajednice. Nakon iscrpljujućeg općeg sabora HDZ-a napokon je izabran novi vođa najjače oporbene stranke. Karamarko je uvjerljivo pobijedio protukandidata Milana Kujundžića koji je zajedno s njime izborio drugi krug izbora.

– U prvom obraćanju rekao sam da vjerujem u snagu ovog dana i ta se snaga i pokazala. Svojom odlukom pokazali ste da želite bolji HDZ. Hvala vam na tome – rekao je novo proglašeni predsjednik HDZ-a.

Oglas

Karamarko se zahvalio svim izaslanicima i suradnicima, ali i protukandidatima koji su, kako je rekao, svojim kandidaturama doprinijeli demokraciji. Posebno je zahvalio dosadašnjem vrhu stranke te dosadašnjoj predsjednici Jadranki Kosor.

Istaknuo je kao će zaboraviti sve loše što je doživio u kampanji te da će inzistirati na izmjenama kodeksa ponašanja.

– Izmišljene biografije i slično nećemo dopustiti na sljedećim unutarstranačkim izborima  – rekao je i dodao kako je uvjeren u pobjedu HDZ-a na lokalnim i sljedećim parlamentarnim izborima.

Za potpredsjednike HDZ-a izabrani su Božidar Kalmeta, Damir Jelić, Božo Galić, Marijan Coner, Dubravka Šuica i Dražen Bošnjaković. Za te se pozicije, za koje je kandidaturu predalo ukupno 26 kandidata, nisu izborili neki od ”starijih članova” HDZ-a poput Andrije Hebranga, Vladimira Šeksa, Ivana Jarnjaka, Ivana Šukera, Đure Popijača, Tomislava Ivića, Ante Zvonimira Golema, Drage Krpine, Đure Njavre i Ante Kulušića.

Kujundžić: nije mi žao zbog poraza

Kandidat za predsjednika HDZ-a Milan Kujundžić je, nakon poraza na izborima od Tomislava Karamarka na Općem saboru HDZ-a, rekao kako mu nije žao zbog ishoda, te da pobjedniku želi uspjeh u demokratizaciji stranke i daljnjem radu.

– Gospodinu Karamarku želim sreću, vjerujem da će demokratizirati stranku i ispuniti svoja obećanja, izjavio je novinarima Kujundžić nakon službene objave izbornih rezultata.

LO