Tomislav Zrinski (SDP): “Ova županija nije više bastion HDZ-a“!

Na zadnjim lokalnim izborima Socijal-demokratska partija (SDP) je u Ličko-senjskoj županiji polučila skroman rezultat. Kandidat za župana je ove stranke tada je bio predsjednik ŽO SDP-a Tomislav Zrinki iz Senja. U prvom krugu izbora dobio je povjerenje 6,49 posto građana izašlim na izbore. Povjerenje građana prema SDP-ovim kandidatima izostalo je u većem dijelu županije, osim u Općini Donji Lapac gdje je stranka imala kandidata u 2. krugu izbora. Stoji li još politička dogma po kojoj je Ličko-senjska županija i dalje „bastion HDZ-a“ upitali smo Tomislava Zrinskog.

-Kada je u pitanju SDP i njegov rezultat naravno da nismo zadovoljni, ali kao isti rezultat promatramo kroz izvanredne lokalne izbora 2019. godine i činjenicu da SDP tada nije uspio ući u Županijsku skupštinu, vidimo  da je sada SDP član Županijske skupštine, doduše za jednim mandatom, dok je za drugi mandat nedostajalo samo 12 glasova. Naravno da ukoliko želimo biti objektivni to može ukazivati i na uspjeh i neuspjeh, ovisno iz kojeg kuta se promatra, ali znajući da su mnogi na političkoj sceni Like sve činili  da SDP nestane kao i vrh stranke, što se nije dogodilo, tako da su moja očekivanja da će SDP u Lici samo jačati i da politička scena Like sa i bez SDP nije ista.

Nastavak ispod oglasa

Svojim političkim djelovanjem kao prije tako i ubuduće, kako u vlastitim redovima tako i izvan njega nastojati ću opravdati povjerenje građana naročito mojih sumještana iz Senja i Sv. Jurja  koji su mi poklonili povjerenje dajući mi za pravo da upravo politički put od  30 godina u kojem ukazujem na nepravilnosti i kriminalne radnje u gotovo svim segmentima društva u cijeloj našoj županiji je nešto što ću činiti i u budućnosti i to će biti moja misija, da li se to nekome sviđalo ili ne. 

Kad govorim o Donjem Lapcu , najjačem uporištu SDP-a u Ličko-senjskoj županiji i u čijem osnivanju sam osobno sudjelovao osjećam se i donekle ozlojađeno jer smo čelno mjesto u drugom krugu  izgubili za samo 8 glasova. Očito da se i takvo nešto može dogoditi jer to je utakmica u kojoj ili dobivaš ili gubiš, ali ono što je najbolnije u ovoj priči jest činjenica da su najviše izgubili građani Donjeg Lapca, jer pobjedu je odnijela stranka čiji je čelni čovjek, po spoznajama kojima raspolažem i koje su  prenosili mnogi nacionalni mediji, sklon raznim manifetlucima što sami građani u Donjem  Lapcu očito nisu prepoznali.

Možda sukus odgovora na Vaše pitanje može se sveti na zaključak da Ličko-senjska županija nije bastion HDZ-a, već se polako uz pomoć nezavisnih kandidata pretvara u bastion desnice, a to je onda jedna potpuno druga priča.

SDP se već nekoliko godina na državnoj razini nalazi u previranjima. Koliko se to odrazilo na lokalnu razinu kada je  u pitanju vaša stranka? 

-Moj prije svega dobar prijatelj i politički mentor profesor Branko Svast  uvijek mi je nastojao ukazivati na važnost i snagu vrha stranke u ostvarivanju dobrih lokalnih rezultata ali isto tako i slabosti vrha stranke što isto tako ima utjecaja na rezultat na izborima u lokalnim sredinama. Ne treba previše mudrosti da se zaključi da su se određeni stupanj nepovjerenja sa vrha prelio na lokalnu razinu što je imalo značajan utjecaja  na razmišljanje građana prilikom izlaska na lokalne izbore i davanja povjerenja pojedionoj političkoj opciji.

Činjenica je da SDP u Lici iz različitih razloga  nije iznjedrio nova imena u pojedinim kadrovskim rješenjima koji bi snažnije i odlučnije preuzeli odgovornost za buduća vremena i neke nove bitke, a to je vjerujem imalo utjecala i na rezultat izbora ne samo na ove protekle izbore nego i na neke ranije. Vjerojatno je tome po mojoj analizi doprinijela i situacija da je SDP u Županiji 30 godina u oporbi kao i HDZ u Primorsko-goranskoj županiji, a to svakako jednim dijelom utječe na mnoge procese unutar stranačkog života.

Vjerujem da će se u skoroj budućnosti vidjeti  tko se je ponašao u drugu programskih i stranačkih načela i da ćemo vrlo brzo imati priliku vidjeti  kako su karte posložene. Što se tiče pojedinaca koji su od trenutka skupljanja potpisa pa do kraja izbora javno bojkotirali mene za župana i SDP , morati će snositi odgovornost za svoje ponašanje. Ili radiš za SDP ili si protiv njega.

-Jedna od opaski političkih tamkaca zbog ovakve situacije vezana je na lokalnoj razini uz navodno slabe političke autoritete ljudi koji na razini Gradova i Općina predvode SDP. 

– U posljednjih nekoliko godina neke su druge političke opcije vidno ojačale  u našoj županiji što smatram da je dijelom i posljedica nedovoljne aktivnosti ili nerada SDP-ovih općinskih i gradskih vijećnika u borbi za prava građana kao i  slabi ili gotovo nikakvi javni  istupi pojedinih predsjednika gradskih i općinskih organizacija kada je u pitanju progovaranje o problemima u društvu jer opće je poznato kad vas se ne čuje tad vas i nema. Takvo ponašanje ćemo svakako moramo mijenjati u budućnosti. Istaknuo bih da sam 30 godina u SDP-u, 10 godina na čelu SDP-a Ličko-senjske županije i u tih 30 godina dao sam dio svog života za SDP-u, te sam zahvalan svima koji su me podržavali i sijali sjeme socijaldemokracije koje će ostati i iza mene, ali uz novog predsjednika.

-Što SDP s Vama na čelu Županijske organizacije može i treba učiniti ne bi li se situacija popravila? 

-Ovo pitanje je vrlo složeno jer prije svega zahtjeva detaljniji pristup kao i sagledavanje svih dosadašnjih uspjeha i neuspjeha na političkoj sceni bilo nacionalno, regionalno ili lokalno. Određenim dijelom na Vaše pitanje sam već i odgovorio te ću svakako ponoviti da je nužno da SDP kadrovski ojača svakako potreban snažniji SDP na nacionalnoj razini što bi građani prepoznali i valorizirali kroz podršku na izborima sve ostalo su prazne priče i prodavanje magle. 

Činjenica je da se određeni trendovi kroz posljednje izbore pokazali u kojem pravcu bi se trebale voditi određene politike kada je u pitanju rješavanje bojnih problema koje tište Liku i njezine građane pri čemu mislim na jačanje gospodarstva, smanjivanja opće nezaposlenosti, sprječavanje daljnje depopulacije stanovništva, stvaranje pretpostavki za zadržavanje mladih i naravno jačanje mehanizama pravne države u suzbijanju korupcije u javnim i državnim tvrtkama .

Upravo je SDP sa mnom na čelu u brojnim javnim nastupima u proteklim godinama ukazivao na istaknute probleme, tražio rješenja što bi omogućilo daleko zdraviju podlogu za razvoj gospodarstva i daleko veću kvalitetu života građana Like i Ličko-senjske županije koja s obzirom na svoju daljnju i noviju povijest to svakako zaslužuje, napominje predsjednik ŽO SDP-a Tomislav Zrinski.       

L.O.