GOSPIĆ- Prvi rođendan HKUD-a Široka kula protekao je onako kako se i očekivalo. Uz punu dvoranu Kina „Korzo“, pregrštom tradicionalnih ličkih napjeva, raspoloženu publiku i goste. Pljesak je započeo netom nakon što su se čule prve riječi pjesama, nastavilo se uz ličko kolo i tamburaški nastup. Svoje su čestitke iz Zemunika došli uputiti članovi KUD-a „Sveta Kata“. Predsjednica HKUD-a Široka kula Mandica Rukavine zahvalila je svima koji ih podržavaju.
-Puna dvorana i raspoloženi posjetitelji nama su najveća nagrada. U ovo kratko vrijeme, u svega godinu dana, uspjeli smo kvalitetno uvježbati naš program, uz rad četiri sekcije. U goste su nam danas došli i prijatelji iz Zemunika, jer smo mi u ovo kratko vrijeme koliko postojimo imali nekoliko vrlo zapaženih nastupa diljem Hrvatske. Te prijateljske spone s ljudima koji kao i mi njeguju našu kulturnu baštinu nešto ne na što svi mi moramo biti ponosni. Nastojimo da se ne zaborave i ne otuđe stare pjesme Široke kule i Like. Mislim da smo u tome uspjeli, kazala nam je Mandica.
Tako se ljubav prema zavičaju i tradiciji opet vinula kao mitski Fenix iz Široke kule, mjesta koje je postalo simbolom stradanja u Domovinskom ratu. Mjesta koje i danas traži nestale i pravdu za 40 ubijenih civila. Mandica nam je rekla da je jedan od ciljeva rada HKUD-a Široka kula povezivanje raseljenih Kuljana i njihovih potomaka koji su kroz sve ratove i nemirna vremena napustili zavičaj. U ovoj kulturno umjetničkoj družini s ponosom ističu veliki broj članova mlađeg uzrasta, kao jamstvo da se lički običaji neće utrti.

L.O.