Tradicijska torba u središtu obilježavanja Teslina rođendana

„Lička toba koju je izradila moja majka najljepše mi je sjećanje na Liku i moje djetnjstvo“! Ove je riječi često izgovarao Nikola Tesla kada su ga pitali o značenju torbe koju je ljubomorno čuvao do kraja života. Upravo se u središtu obilježavanja 161. obljetnice rođenja velikog znanstvenika našla izložba ličkih torbi koje su u Memorijalnom centru Nikole Tesle zajednički priredili Muzej Like Gospić i Udruga „Gačanka“ iz Otočca.

U dvorani MC Nikole Tesle okupljenima se najprije obratila ravnateljica Muzeja Like Gospić prof. Vesna Bunčić. Govoreći o iznimnom znanstvenom doprinosu Nikole Tesle ravnteljica se fokusirala na etno-detalje koje je veliki znanstvenik isticao cijeloga života, a koji su vezani uz njegovo djetinjstvo u Smiljanu i školovanje u Gospiću. Repliku tradicionalne ličke torbe kakvu je Tesla nosio u školu izradile su žene iz otočke udruge „Gačanka“ čija je predsjednica Dragica Rogić definirale neke značajke ovog predmeta.

-Replika stare ličke torbe posebna je po tome što ju je nosili i muškarci i žene. Nosila se preko ramena i u takvoj je torbi Tesla nosio knjige u školu. Izrađena je tehnikom tkanja, kličanjem i tkanjem na redove, sa puno veza kojim je ukrašena. Danas smo izložile 11 velikih torbi i 3 dječje torbice, a potječju iz različitih dijelova Like. Sam je Tesla spoznao važnost ovakve torbe i činjenice koliko je znanja, truda i  ljubavi uloženo u njezinu izradu, rekla nam je Dragica Rogić. U ime Grada Gospića izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Ivica Tomljenović koji je pri tome istaknuo važnost Teslina naslijeđa, Ličanina iz Smiljana koji je svojim izumima zadužio čovječanstvo.

M.S./foto:N.M.