Tradicionalno hodočašće Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“ u nacionalno svetište Crkvu hrvatskih mučenika u Udbini i posjet Ličko-senjskoj županiji

0

Predstavnici Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“, predvođeni Velikim meštrom prof. dr. sc. Mislavom Grgićem, posjetili su danas Ličko-senjsku županiju te su održali svoje tradicionalno hodočašće u nacionalno svetište Crkvu hrvatskih mučenika u Udbini. Tom je prigodom Veliki meštar prof. Grgić uručio župniku velečasnom Josipu Šimatoviću svečanu povelju o izboru biskupa mons. Mile Bogovića, Zmaja od Krbave, za počasnoga člana Družbe. U izaslanstvu Družbe bili su: Mladen Kuka, Zmaj Abesinski II., član Nadzornog odbora; Ivan Mateša, Zmaj od Slovinja; Igor Tambić, Zmaj od Bure i Anđelko Vujeva, Zmaj od Dinare. Ovom važnom događaju pridružila se i dekanica Veleučilišta „Nikola Tesla“ u Gospiću dr. sc. Vlatka Ružić. Družba je izrazila posebnu zahvalu gospićko-senjskome biskupu ordinariju mons. mr. Zdenku Križiću, velečasnom Josipu Šimatoviću i velečasnom Anti Luketiću.

U nastavku družbina posjeta Ličko-senjskoj županiji, predstavnici Družbe sastali su se i s županom Ličko-senjske županije Ernestom Petryjem, koji je podržao aktivnosti Družbe oko obilježavanja važnih hrvatskih povijesnih događaja i znamenitih Hrvata te sustavne brige o hrvatskoj kulturnoj i povijesnoj baštini.

Družba „Braća Hrvatskoga Zmaja“ tradicionalno je hrvatsko svjetovno bratstvo i kulturna udruga, osnovana u Zagrebu 1905. godine, sa svrhom da čuva i obnavlja hrvatsku kulturnu baštinu i oživljuje uspomenu na događaje iz hrvatske prošlosti i na zaslužne Hrvate. Družba je bila prva kulturna udruga koju su vlasti jugoslavenskoga komunističkog režima zabranile i raspustile 1946. godine te konfiscirale njezinu pokretnu i nepokretnu imovinu. Družba je obnovljena u Zagrebu 1990. godine. Sjedište Družbe je u Kuli nad Kamenitim vratima u Zagrebu, a u vlasništvu Družbe je srednjovjekovni dvorac Stari grad Ozalj.

Družba je sudjelovala u osnivanju, organiziranju i radu važnih javnih i državnih institucija: Knjižnice grada Zagreba, Muzej grada Zagreba, Hrvatski državni arhiv, Hitna pomoć. Članovi Družbe istaknute su osobe iz javnog i društvenog života Hrvatske, a među povijesno važnim osobama ističu se: dr. Franjo Tuđman, kardinal Franjo Kuharić, kardinal Alojzije Stepinac, Emilije pl. Laszowski, dr. Velimir Deželić, st., prof. Antun Bauer, prof. Juraj Denzler, Robert Frangeš, Ljudevit pl. Gaj, Vjekoslav Heinzel, Oton Iveković, Ivo Kerdić, Vjekoslav Klaić, Oton Kučera, Vladimir Mažuranić, Ivo Pilar, markiza Marija Ružička Strozzi, Mirko Seljan, fra Bernardin Sokol, Ante Trumbić, barun Ljudevit Vranyczany-Dobrinović, Ivan pl. Zajc. Družba danas ima 354 člana, a djeluje kroz Zmajsku maticu (Zagreb) i 19 zmajskih stolova diljem domovine. Od živućih biskupa, članovi Družbe su: biskup mons. Juraj Jezerinac i biskup mons. Ivan Milovan.

Hodočašće Družbe u Udbinu, nakon nekoliko godina stanke, ponovno se održava ove 2021. godine, obnovljeno s nedavno izabranom novom upravom Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“ na čelu s prof. dr. sc. Mislavom Grgićem kao Velikim meštrom. Ranijih godina Družba je u nekoliko navrata organizirala hodočašće u Udbinu, posebice dok je aktivan bio redoviti član Družbe, biskup mons. Mile Bogović, Zmaj od Krbave, koji je 2018. godine izabran za počasnoga člana Družbe. Družbe je ovogodišnjim hodočašćem odala počast svim hrvatskim mučenicima, ali i blagopokojnome biskupu mons. Mili Bogoviću, što je posebno istaknuto i tijekom Svete Mise.

L.O.