Prije 29 godina su pripadnici četničkih formacija i milicije tzv. “SAO Krajine” 13. listopada ’91. započeli masakr nad Hrvatima Široke Kule i okolnih mjesta. Bio je sračunat pokolj u svrhu etničkog čišćenja tog kraja od hrvatskog stanovništva. Pobunjeni Srbi su tog prvoga dana krvoprolića ubili osam Hrvata, a pokolj se nastavio idućih dana da bi do konca Domovinskog rata dosegao brojku od 40 ljudi. Među žrtvama je bila djevojčica Verica Nikšić od 13 godina i 17-godišnji dječak Ivan Nikšić. Tijekom rata zlikovci su mučili i ubijali isključivo civile među kojima mnoštvo starijih osoba. Tijela ubijenih su spaljena ili pobacana u kraške jame na nekoliko lokacija na Ljubovu. Rodbina i danas traga za 10 najmilijih. Cijelo vrijeme ovi su se zločini događali pod „brižnim“ okom zločinačke JNA.

Rodbina, prijatelji i mnogi građani ponovno će se ovoga utorka pokloniti dušama ubijenih civila Široke Kule. Za ove bezumne i zvjerske postupke nitko do danas nije sankcioniran, zločinci i naredbodavcu nisu dostupni hrvatskom pravosuđu već u Srbiji uživaju u „zasluženim stanovima i ratnim penzijama“. Treba vjerovati kako će se u duhu pomirbe u Širokoj Kuli pojaviti netko od predstavnika manjinskog srpskog naroda i izraziti iskreni i duboki pijetet prema žrtvama ubijenim prije početka i tijekom Domovinskog rata. 

U spomen na žrtve ovih brutalnih zločina je podignut spomenik “Portal hrvatske povijesti”, rad akademskog kipara Petra Dolića. 

L.O.