Trajni status eko-školi „Dr. Jure Turić“

    GOSPIĆ – OŠ „ dr. Jure Turić“ danas je peti puta za redom podigla zelenu zastavu na jarbol u školskom dvorištu. Škola je status eko-škole priskrbila po prvi puta 2003. godine i svake dvije godine prolazila provjere kako bi zelena zastava ostajala vijoriti i dati svima do znanja kako ova ustanova poštuje visoke ekološke standarde. Nakon pet produljenja statusa eko-škole OŠ „dr. Jure Turić“ od danas ima trajni , odnosno zlatni  status kao dokaz da su ispunjene sve obveze i programske zadaće  koje postavlja Udruga „Lijepa naša“ kao članica međunarodnih eko asocijacija. Govoreći pred okupčljenim učenicima, učiteljima i brojnim uzvanicima ravnatelj škole Ivan Radošević istaknuo je podatak kako je ova škola  postala dio projekta „Eko-škole za Republiku Hrvatsku.“

-Za ovo je trebalo puno truda svih učenika koji su prošli kroz našu školu, učitelja, mojeg prethodnika, a sve to uz ogromnu pomoć i podršku Grada Gospića, našeg osnivača. Posebno bih ovom prigodom pozdravio kuma Eko – škole, ujedno i gradonačelnika Gospića g. Milana Kolića i zahvalio mu na svemu što je proteklih 10 godina napravio za našu Eko – školu i što kroz program javnih potreba Grad Gospić svake godine odobrava značajna sredstva za rad Eko – škole. Želim zahvaliti i bivšem ravnatelju škole prof. Milanu Štimcu koji je 2003. godine pokrenuo Eko – školu, tadašnjoj koordinatorici učiteljici  Mirjani Serdar, a veliko hvala i nastavnici Antoniji Rosandić koja je koordinatorica zadnjih nekoliko godina, istaknuo je ravnatelj I. Radošević. Kum eko-škole Milan Kolić također nije krio zadovoljstvo novim statusom škole.

Nastavak ispod oglasa

-Drago mi je da se  isplatio sav trud svih onih koji su dali svoj doprinos da bi naša škola dobila ovako laskavu titulu. Uloženo je puno truda i znanja i svatko je od sudionika ove priče dao svoj obol sretnoj završnici ove priče. Realizirani su mnogi programi, održana brojna predavanja i iz ove škole svako dijete nakon odlaska sa sobom nosi mnogo znanja i razvijenu svijest o potrebi zdravog življenja i očuvanja okoliša. To je dakle i jedan vrlo poučan obrazovno-odgojni segment za sve učenike i učenice i ne samo u Gospiću. Nadam se da će i druge škole  našoj županiji slijediti ovaj promjer i doseći status Međunarodne eko-škole, rekao je gradonačelnik Milan Kolić. Nakon svečanog dijela  skupa eko-kum i ravnatelj škole podigli su na jarbol zelenu zastavu koja će ondje trajno pokazivati visoki eko-status te ostanove. Zatim je  eko-kum M. Kolić škole je u dvorištu posadio božikovinu, ljekovito i dugovječno drvo, kao uspomenu na današnju svečanost.

 

M. S.