Traju pripreme za poribljavanje pastrvom Plitvičkih jezera

Nedavno započeta realizacija obnove populacije potočne pastrve NP Plitvička jezera još traje. Na ovaj način se potvrđuje dugogodišnja suradnja sa zagrebačkim PMF-om, poduzećem Gacka d.o.o. iz Otočca kao partnerom na četverogodišnjem projektu kojim se obvezuje uzgojiti mlađ potočne pastrve do tri starosne kategorije. To će se vršiti uz posebnu pažnju o odvojenom držanju mlađi različitih genskih konstitucija, kao i prijenosu mlađi u neke vodotoke na području NP Plitvička jezera (potok Plitvice, Bijela i Crna rijeka, Matica) zajedno s predstavnicima PMF-a. Provedbu ovog projekta u trajanju od četiri godine u potpunosti financiraju JUNP Plitvička jezera.

U poduzeću Gacka d.o.o. o ovome poslu govore s velikim respektom jer je cijeli postupak složen i striktno se provode odredbe struke. U NP Plitvička jezera još uvijek nije puštena niti jedna potočna pastrva. To će se dogoditi tek onda kada iz Nizozemske stigne genetska struktura uzorkovanja matica. Tek onda će se formirati matično jato i započeti s poribljavanjem rijeka u NP Plitvička jezera. Podaci iz Nizozemske mogli bi stići ovih dana.

Nastavak ispod oglasa

Voditelj Službe zaštite i održavanja NP Plitvička jezera Kazimir Miculinić potvrdio nam je kako je još jesenas započeo izlov alohtonih ribljih vrsta koje su doslovno zauzele vode Plitvičkih jezera jer su se unatrag 40 i više godina namnožile neke alohtone riblje vrste koje ni po čemu ne pripadaju Plitvičkim jezerima. Prednjače klenovi, crvenperke i štuke. Pri tome je gotovo sasvim istisnuta autohtona potočna pastrva. Lani se vrlo uspješno započelo s izlovom tih nepoželjnih ribljih vrsta pomoću elektro-agregata i mreža.

L. O.