Sukladno odluci Ministarstva mora, prometa i infrastrukture  Lučkoj upravi Senj uskoro predstoji proširenje nadležnosti i na područje Plitvičkih jezera. Upravo su u tijeku aktivnosti oko pripajanja Plitvičkih jezera toj lučkoj upravi, a vezano uz to Skupština Ličko-senjske županije je u rujnu ove godine donijela Odluku da se Plitvička jezera, kojima je dosad upravljala Lučka uprava Sisak, pripoje na upravljanje senjskoj lučkoj upravi. Očekuje se da će na ovu odluku svoju suglasnost uskoro dati i Vlada RH, nakon čega bi se područje Plitvičkih jezera preuzelo na upravljanje. Ovaj potez će  Lučkoj upravi Senj donijeti i nove prihode na godišnjoj visini od oko 1,6 milijuna kuna.

Ravnatelj Lučke uprave Senj Predrag Dešić potvrdio je ovu, ali i čirav niz  drugih aktivnosti koje se provode s ciljem unaprjeđenja lučke infrastrukture na priobalnom području Ličko-senjske županije koja je  pod njihovom upravom. Tako u senjskoj luci traju radovi na Glavnoj rivi, odnosno na Gatu sv. Nikole, vrijedni oko 5 milijuna kuna. Financiraju ih Ministarstvo  i Lučka uprava Senj. Radovi obuhvaćaju kompletnu stabilizaciju rive, izradu korniža i obalnog zida na cijelom gatu, zamjenu poklopnica i obložnica novim kamenom i obnovu hodne površine. U trup gata će se postaviti instalacije i marinski ormarić na koji će se moći priključiti plovila koja uplovljavaju u luku i opskrbiti se vodom i strujom.

Istovremeno će  biti sanirana i dva istezališta (špijaže), odnosno razbijača valova s obje strane gata, a prethodno planirani rokovi izgradnje do siječnja sljedeće godine morat će se pomaknuti na ožujak ili travanj zbog jakih kiša ove jeseni. Uz sve ovo se potpisuje i ugovor za izvanredno održavanje dijela obalnog zida ispred komunalnih vezova u luci Porat na području općine Karlobag u vrijednosti od 1,6 milijuna kuna, a predviđena je zamjena kamena te izrada obalnog zida i korniža u dužini od 130 metara. Ove radove financira Ministarstvo u visini od 90 posto, a Lučka uprava Senj ostatak radova i nadzorna tijela gradnje. Radovi će trajati oko 120 radnih dana, što ovisi o vremenskim prilikama.

M.S.