Nazvano „epohalnim događajem“ nedavno homoseksualno vjenčanje dvaju zatvorenika u Matičnom uredu Gospić podijelilo je javno mnijenje. Jedni sve ovo smatraju nepotrebnim cirkusom i predstavom za medije, drugi pobjedom LGBT grupacija.
-Kud baš u Gospiću?-pitali su se mnogi, stavljajući pri tome naglasak na lički konzervativni mentalitet. Budući da pojam „konzervativni“ mnogi odmah (i pogrešno) smatraju kao zatucani, čini se da je neki „neoliberalizam“ u slučaju vjenčanja dvaju muškaraca-zatvorenika u Gospiću odnio pobjedu. A što je tek pomislio jedan lokalni prodavač političke magle koji je jednom prigodom sve rokere svrstao među pedere?

Show ili nužna realnost?

Poput genijalnog Machiavellija bavimo se “efektivnom istinom o stvarima”, a ne teološkim i etičkim dosezima koji prečesto ne odvajaju bitno od nebitnoga. Homića je bilo i bit će ih. Ugledni prof. dr. Vladimir Gruden u jednoj je TV-emisiji konstatirao kako je za njega homoseksualizam stvar poremećaja seksualne orijentacije, a ne odabir. Odabir je kada neko voli kupus i meso, a drugi sarmu. Sastojci su gotovo isti. Popularni američki TV-voditelj David Letterman ugostio je jednog senatora koji je zdušno branio homoseksualizam. No uslijedilo šok-pitanje voditelja: bili bi senatoru bilo svejedno da njegov sin na večeru dovede dečka ili djevojku?!? Nastala je stanka i iskusni je političar nakratko ostao bez teksta!
Jesmo li pomalo licemjerni kada branimo homoseksualizam? Svi ga manje-više podržavamo, ali samo ne u vlastitoj obitelji. Neka se to događa drugima! Dakako da ljude koji su u tom smislu drukčiji od dugih (čitaj: od hetero seksualaca) ne treba osuđivati, konfirnirati, stigmatizirati ili na bilo koji način oduzimati nekome prava. A njihovo je pravo birati partnere. Neke su države svijeta dopustile da homoseksualci usvajaju djecu. Druge su to zabranile. Opravdanja „za“ i „protiv“ imaju jedni i drugi. Nekom je normalno, moderno i „in“ da dijete ima dvojicu tata ili dvije mame. Drugi tvrde da je to nespojivo sa pojmom obitelji i zdravim razumom. Stavove Crkve ne treba niti spominjati, iako je sasvim sigurno da ni pripadnici klera po svijetu nisu svi sveci u seksualnom smislu, a celibat jednima ili sretan brak drugima ponekad je samo neuvjerljiv i loš paravan.

Naredni „Gay Pride“ može biti i u Gospiću

Neki hrvatski mediji su pucali od sreće što se „tajno vjenčanje“ dvojice zatvorenika dogodilo u Gospiću, a njihovi su snimatelji zabilježili sretan par koji okićen lisicama ulazi i izlazi u zatvorsko vozilo. Koje tajno vjenčanje kada su to danima ranije znali svi hrvatski novinari? Kakav brak kada jedan od „mladenaca“ guli 14 godina zatvora zbog ubojstva prijašnjeg partnera? Javna je tajna tko su među medijskim djelatnicima istaknutih TV, radijskih i novinarskih kuća u Hrvatskoj „tvrdi homići“. Netko se nedavno narugao kako u Gospiću ima podosta sretno oženjenih muškaraca koji u Zagrebu plaćaju muške prostitutke. Takve su „dvocijevce“ neki čak savjetovali da naredni „Gay Pride“ prirede u Gospiću. Bila bi to doista zanimljiva povorka koja puca od ponosa. Osobito ako bi domaće sudionike te povorke gledale sa prozora njihove žene i djeca.
Ljudi volite se, a ako neko i posrne-Bog sve oprašta!!!

V. I.