Treba li nam baš posvuda Noć vještica?

Park Prirode Velebit i ove je godine najavio feštu u Cerovačkim pećinama kako bi se proslavila Noć vještica. Kakva je poveznica geomorfološkog fenomena Donje Cerovačke pećine  i toga „blagdana“ ostaje nam nepoznanica. Pogotovo kada na web-stranici PP Velebit pronalazimo sljedeća Špiljska pravila:

  1. Radi vlastite sigurnosti posjetitelji se moraju strogo pridržavati uputa vodiča
  2. Hodanje izvan označenih staza nije dopušteno. Posjetitelji se moraju držati skupine i vodiča
  3. Strogo je zabranjeno dodirivati sige.
  4. Zabranjeno je bilo kakvo bacanje otpadaka.
  5. Fotografiranje je zabranjeno. Špilje su osjetljiv sustav, jedno korištenje bljeskalice može potaknuti rast algi.
  6. Pušenje je također strogo zabranjeno.
  7. Unošenje hrane i pića u špilju nije dopušteno
  8. Zabranjen je ulazak psima.

Na koji način će se kontolirati sve ovo, ostaje nam mala zagonetka, ali uvjereni u najbolju namjeru organizatora sigurni smo da će broj posjetitelja za Noć vještica biti ograničen, nitko neće pušiti, niti koristiti mobitel za fotografiranje, neće biti dodirivanja špiljskih uresa i sl.

Nastavak ispod oglasa

Tzv. blagdan u kojem je najveća fora nekoga preplašiti i pomalo se rugati mrtvima,  u nas  su donijeli vlasnici birtija i trgovci. Sada se proširio i na podzemne fenomene. Hoćemo li uskoro „slaviti“ i u muzejskim prostorima, kod Velikog slapa Plitvičkih jezera, u Modroj špilji ili na kuli Nehaj? Kako je krenulo, sve je moguće. A već sutradan ćemo se na dan Svih svetih licemjerno i smjerno klanjati sjenama naših umrlih rođaka i prijatelja, oplakivati ih i moliti se za njih. Doista originalno, zar ne!?!

V.I.