Tri milijuna eura za aerodrom Otočac

Zadnjih desetak godina u aerodrom u Otočcu uloženo je više od 1,5 milijuna kuna, čime su poboljšani uvijeti za rad aero kluba „Krila Gacke“, ali i stvoreni preduvijeti za neka nova vremena od kojih mnogi u Otočcu i Ličko senjskoj županiji očekuju puno.

Nastavak ispod oglasa

Na zrakoplovnoj bazi u Špilniku obnovljen je u ratu oštećeni hangar, postavljeno je oko 3,5 kilometra ograde, postavljeni su i ograničitelji, uređen okoliš, i što je najvažnije radi se na svim ostalim poslovima koji bi ovaj aerodrom svrstali među one zrakoplovne baze od kojih se mogu očekivati kvalitetni rezultati, pogotovo kada je u pitanju gospodarski razvoj ovoga kraja, poglavito turizma. Gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac kaže da od poslova oko izgradnje aerodroma ne odustaju, naprotiv, dobili su uporabnu dozvolu, u tijeku je doprojektiranje dokumentacije s kojom će projekt kandidirati prema Euro fondovima čime bi zaokružili potrebnu financijsku konstrukciju od 3 milijuna eura.

Da volje za daljnji rad ima najbolje potvrđuje pilot Toni Dujmović, predsjednik AK „Krila Gacke“ koji kaže da 48 članova zajednički čine sve na održavanju poletno-slijetne staze, bave se i modeliranjem, zmajarstvom, a najveće preokupacija je u pripremama za ishođenje dozvola za komercijalno letenje. Koliki je interes za aerodrom u Otočcu potvrđuju nerjetko viđeni desetci zrakoplova koji ovaj aerodrom koriste kao destinaciju iz koje mogu nastaviti putovanja prema Plitvičkim jezerima, Velebitu ili moru, a da im je sve „nadohvat ruke“.

Bili smo svjedoci okupljanja pilota i letjelica među kojima osim onih iz Aero kluba „Krila Gacke“ iz Otočca su iz Škole letenja za privatnu dozvolu „Bell Air“ iz Varaždina, pa Privatne škole „MGV“ iz Zagreba, dva dvosjeda iz privatnog vlasništva Josipa Lackovića iz Jastrebarskog i Ivana Tomca iz Zagreba. Bilo je tu i „poznatijih“ imena iz svijeta zrakoplovstva kao što su instruktori letenja u školi Darka Vargeka i na Fakultetu prometnih znanosti za profesionalne pilote Radivoje Cvikić i Damir Lesar, pa pilot-instruktor Miroslav Nesek, nastavnik letenja za jedrilice Zlatko Zemljić, prilazni radarski kontrolor leta i pilot Daniel Krznarić, rođen u Otočcu, te poznati glazbenik porijeklom iz Otočca Vladimir Pavelić Bubi.

Puno je zamisli u glavama otočkih zaljubljenika u nebeska prostranstva, i što je najbitnije prepoznali su vrijednost koju donosi izgradnja zrakoplovne baze Špilnik, koja je od Otočca udaljena tek dva, tri kilometra. Ostaje da se poslože poslovi oko sređivanja kvalitetetne dokumentacije s kojom će, uvjereni su uspjeti ostvariti dobivanje sredstava iz EU fondova.

Dražen Prša