Tribina u Gospiću: Zvučna Biblija

Na redovitoj mjesečnoj tribini Život i vjera, u gospićkom je Kulturno-informativnom centru, u utorak 19. veljače predstavljeno Sveto pismo za slijepe, tzv. Zvučna Biblija. Gost tribine bio je Mirko Hrkač, upravitelj je Zaklade “Čujem, vjerujem, vidim”, sa sjedištem u Zagrebu. Voditelj tribine don Anđelko Kaćunko, nakon što je VIS Angelus na početku programa izveo jednu pjesmu, pozdravio je četrdesetak nazočnih, među kojima su bili također gospićko-senjski biskup dr. Mile Bogović, kancelar biskupije mr. Marinko Miličević, gospićki župnik i dekan mons. Mile Čančar, ter duhovnik slijepih i slabovidnih osoba vlč. Jure Ladišić, kao i tajnik Društva slijepih i slabovidnih Ličko-senjske županije Branko Čuić.

Uvodeći slušatelje u temu odnosno nastojeći im pomoći da se užive u teškoće kojima su izložene slijepe osobe, voditelj je među ostalim iznio zanimljiv podatak da je u svijetu u razvijenim zemljama svega oko 5% literature dostupno slijepima, a u nerazvijenim zemljama svega 1%. Ako pak posvijestimo činjenicu da svaki čovjek 90% informacija prima putem vida, bit će nam jasno za koliko toga su slijepe osobe uskraćene. Onima koji su kršćani, svakako, među najveće hendikepe spada nemogućnost čitanja Riječi Božje u izdanjima za osobe s vidom. Ipak, tzv. postoji Brajevo pismo – brajica, no mnogi se njome ne služe, ali srećom većina slabovidnih ima sluh pa stoga i oni mogu Sv. pismo “čitati” slušanjem! Naime, postoji Zvučna Biblija, čije je snimanje u organizaciji Mirka Hrkača započelo 3. rujna 2007. a završilo u ožujku 2008. ter je za Uskrs te godine prva skupina slijepih osoba dobila svoje besplatne primjerke Biblije. Službeno predstavljanje Zvučne Biblije održano je u svibnju 2008. u dvorani Vijenac na Kaptolu, pod visokim pokroviteljstvom nadbiskupa zagrebačkog kardinala Josipa Bozanića, a potporu tome projektu dao je i nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Nastavak ispod oglasa

 Gost tribine Mirko Hrkač u svojem je nastupu opisao svoj život građevinskog poduzetnika, tijekom kojeg je “živio kako je htio i išao kamo htio”, dok nije, posljedicom razvoja dijabetesa, potpuno izgubio je vid. U tim teškim životnim trenutcima, koji su se podudarili s ratnom agresijom na Hrvatsku, naglasio je Hrkač, snagu mu je dala jedino vjera i posebno molitva Gospine krunice. Tijekom jednoga hodočašća u Međugorje, potaknut porukom i pozivom na svakodnevnom čitanje Sv. pisma, osjetio je potrebu da pomogne slijepim osobama upravo u tome da mogu “čitati Bibliju”. Nakon toga odlučio je upisati studij teologije u Zagrebu, po završetku kojega pokreće projekt Soba susreta, koji je omogućio snimanje Zvučne Biblije za potrebe slijepih osoba. Potom je inicirao osnivanje i bio je jedan od osnivača spomenute Zaklade “Čujem, vjerujem, vidim”. Govoreći potom o djelatnosti Zaklade, Hrkač je opisao kako je uređeno devedesetak zvučnih knjiga duhovnog katoličkog sadržaja i digitalizirano oko dvije stotine tiskanih knjiga ter je njihovim korisnicima dostavljeno oko 10.000 primjeraka prilagođenih knjiga, koje su sve besplatno dostupne slijepim osobama ter osobama s invalidnošću koje same ne mogu čitati. Mladima i studentima s invalidnošću Zaklada pomaže organiziranjem različitih prilagođenih tečajeva u skladu s njihovim potrebama i edukativnih putovanja ter također doniranjem tehničkih pomagala koja su im potrebna za lakše školovanje.

Nakon Hrkačeva izlaganja i životnog svjedočenja, VIS Angelus je izveo još jednu duhovnu pjesmu, a potom je slijedila diskusija u kojoj ja gost odgovorio na mnoga pitanja slušatelja, o teškoćama s kojima se općenito susreću slijepi u našem društvu, o potrebi promjene mentaliteta u odnosu prema hendikepiranim osobama u javnosti. Na kraju je objasnio kako se sredstva za rad Zaklade osiguravaju donacijama pravnih i privatnih osoba ter prodajom zvučnih knjiga koje se objavljuju uz suglasnost nositelja autorskih prava, a odnedavno je uveden i donacijski telefon pa se pozivom broja 060 890 891 može pomoći radu Zaklade pod motom: Vaš POZIV – naši novi VIDICI. Na kraju tribine voditelj se zahvalio gostu i svima nazočnima, a posebno onima koji na bilo koji način pomognu rad Zaklade “Čujem, vjerujem, vidim” ter je najavio tribinu za ožujak, nakon čega su Angelusi program zaključili duhovnom pjesmom.

 A.K.