Trofejni srnjaci „na čekanju“

0

Sezona odstrjela srnjaka počela je u većini lovačkih društava Like početkom lipnja, što svakako ovisi o trajanju zime i proljeća koje se ove godine samo prometnulo u ljeto. Prema odredbama Zakona o lovstvu kalendarski početak lova na srnjake je 15. svibnja, a potrajat će do 15. listopada.

U Lici zbog kasnijeg odbacivanja „čupe“ na rogovima lov na ovu divljač uvijek počinje nešto kasnije. O svemu ovome puno više zna Mile Ugarković, tajnik Županijskog lovačkog saveza.
-Lov na srnjaka u Lici je uglavnom počeo početkom lipnja. Prema dosadašnjim informacijama nije ustrijeljeno većih trofeja te divljači. Uglavnom su ustrijeljena lošija grla, po lovačkom žargonu „škart-grla“. Tako zasigurno neće biti početkom jeseni kada završava parenje srna jer lovci tada obično ustrijele kapitalne srnjake. Ovih je dana sezona parenja srneće divljači na vrhuncu, a ti termini ovise o klimatskim uvjetima u pojedinim dijelovima Like. Tako da negdje počinje ranije, negdje kasnije, pojašnjava nam tajnik Mile Ugarković koji napominje kako su Lička lovišta oduvijek poznata po kvalitetnim trofejima srnjaka pa treba vjerovati da će tako biti i ove sezone.

Oglas

M. S.