TS Begini uskoro u Gospiću

Ovog utorka u našoj rubrici “Predstavljamo Vam”  pročitajte intervju s trenutno jednima od popularnijih hrvatskih tamburaša –  TS Beginima.  Povodom njihovog koncerta koji će uskoro biti u Gospiću, razgovarali smo s Mariom Budiščakom, basprim i vokal Begina.

1.     Recite nam malo više o vašem tamburaškom sastavu. Opišite nam svoje početke karijere.

Nastavak ispod oglasa

Prije jedanaest godina nas dvadesetak se odvojilo iz jednog tamburaškog orkestra koji je djelovao na području Jastrebarskog. Naravno, taj broj je se s vremenom smanjivao. Bilo je tu mnogo proba i svega, te su samo oni ozbiljni ostali. Eto, sadašnju postavu Begina čini nas sedmero i možemo reći da smo u ovom sastavu nešto više od tri godine. Posljednji je u band stigao naš najmlađi član, bubnjar Nikola, koji je tek nedavno navršio 18 godina. Nešto ranije priključili su nam se i basist Zvonimir Mihovec, sin vrlo poznatog tamburaškog stručnjaka, gospodina Damira Mihovca – Mikija, čovjeka koji je međuostalim osnovao i Gazde. Uz Zvonimira u band je pristigao i naš kontraš Ivan Fajdetić – Fajdo, koji je radi Begina potegao iz Slavonije, točnije iz Nijemaca. Za njega uvijek od milja volimo reći da je naš jedini Slavonac u bandu. Drago nam je da je on naš član, jer s njim smo dobili i tu ”slavonsku notu” u našem tamburaškom sastavu. Kad smo spomenuli njih troje, spomenut ćemo i ostatak banda. Tu su još brača Mahečić, Damir i Bruno, primaš Damir Špigelski – Tića, te moja malenkost, vokal Mario Budiščak. Kroz godine Begini su radili sa velikim imenima tamburaške glazbe. Prvi naš album koji je izašao 2006. godine pod nazivom ”Laži laži dušo” velika je zasluga našeg tadašnjeg mentora Darka Derviševića – Šuše. Surađivali smo još i s Jerryem Grchevichem, Damirom Popovićem – Dačom. Eto baš je Dačo (basist Gazdi) osoba koja nam je nametnula ovaj moderniji pristup tamburaške glazbe, po kojem smo i danas prepoznatljivi. Savjetovao nas je da on nas ne vidi ko klasične tamburaše, već da probamo ubaciti bubanj u našu kompoziciju, a po svemu sudeći, odličan je to savjet bio. Dvije bitne stvari možemo istaknuti kao prekretnice u našoj karijeri. Prva je nastup na tamburaškom festivalu ”Zlatne žice Slavonije” koji je održan u Požegi.  Sa pjesmom ”Da si kraj mene” odmah na našem prvom predstavljanju ovoj zahtjevnoj tamburaškoj publici odmah smo završili u finalnoj večeri. Kad smo stigli u Jastrebarsko shvatili smo koliki je to veliki uspjeh, a ne jednom su nas upozorili da je to samo rjetkima uspjelo. Nakon toga smo se zbilja pokrenuli u doslovnome smislu. Najprije smo organizirali koncert povodom naše desetogodišnjice. Velikim koncertom u ”rodnom” Jastrebarskom shvatili smo da nas i na domaćem teritoriju jako vole. Tražila se karta više, i to je bio veliki trenutak za nas. Inače na tom slavljeničkom koncertu u goste su nam došli i Stjepan Jeršek – Štef, Antonija Šola, Tamburaši za dušu, Kvartet Gubec, Gazde i Ivan Zak. Eto baš je nakon toga i krenula suradnja s našim dugogodišnjim prijateljem Ivanom Zakom. Odmah prva pjesma koju kao autor teksta potpisuje baš on doživjela je veliki uspjeh. Radi se naravno o pjesmi ”Za sve moje bivše”

2.     Naziv vašeg tamburaškog sastava poprilično je neobičan. Možete li nam otkriti detalje smišljanja imena sastava?

Hehe, ovo je stvarno često pitanje u zadnje vrijeme. A eto…Moramo priznati da nismo baš komplicirali. Odmah u samim počecima našeg postojanja bili smo pozvani u jednu radijsku emisiju koja se emitirala na našem lokalnom radiju. Nekoliko dana prije imali smo nekoliko opcija, ali smo se tik prije početka emisije odlučili baš za Begine. Mislimo da nismo pogriješili…. Riječ BEGINI dolazi od naziva za jedan latinoamerički ritam koji se zove ”begin”.

3.     Kako komentirate naša saznanja da je Ivan Zak zapravo zaslužan za veliki preokret vaše karijere?

Kako smo već i napomenuli, Ivan Zak je naš veliki prijatelj. Kako on također dolazi iz Jastrebarskog poznajemo se zbilja jako dugo. Godina smo pratili njegov razvoj karijere i veselili se svakom njegovom novom hitu i uspjehu. Pjesmom ”Za sve moje bivše” krenula je naša suradnja, te mislimo da je to veliki pogodak za nas. Kako smo već i spomenuli, već smo se mi i ranije orjentirali u modernijem smjeru tamburaškog izričaja. Spoj Ivanovih tekstova, aranžmana i ostalog te naša energična tamburaška svirka pokazala se kao odlično rješenje.

4.     Pjesma “Za sve moje bivše” plasirala vas je na sam vrh top ljestvica, koliko je istine u spomenutoj pjesmi?

Heheh, samo ćemo reći da nas Ivan dugo poznaje, pa su teme pjesama možda i prilagođene našim životima. Volimo pjevati o curama, ženama….Zbilja nas veseli što svojim svirkama možemo zabavljati veliki broj ženske populacije. Ipak žene su vrlo bitna stvar, zbog njih postojimo i zato se one nalaze i uvijek će se nalaziti u našim pjesmama. A kao konkretan odgovor na pitanje, reći ćemo samo ovo. Begini su dobri sa svim ženama, radilo se o bivšim, sadašnjim, ili možda budućim….

 5.     Osim što ste oduševili pjesmom i prvim spotom, ženski dio populacije očaran je i članovima. Otkrili smo kako o trenutnim ljubavnim statusima mudro šutite, ali nama se slobodno povjerite, čuvat ćemo vašu tajnu.

Uvijek smo poštivali starije, a oni su nas učili da je ”šutnja zlato”.

6.     Družite li se međusobno I u slobodno vrijeme?

U zadnje vrijeme je vrlo malo slobodnog vremena. Radi se na sve strane. Evo nismo još spomenuli da smo u protekloj 2012. odradili sveukupno 182 nastupa, a po svemu sudeći ove godine će se taj broj i povečati. Nama je bitno da smo mi u odličnim odnosima, radilo se o slobodnom vremenu ili u poslovnim trenucima. Bez našeg zajedništva nebi bilo ničega.

7.     Načuli smo kako ste stručnjaci za vrhunska slavlja, ali I pravi veseljaci. Jesu li česte besane noći?

Hvala onome tko Vam je to priopčio. Eto mi ko band se zbilja trudimo dati sve od sebe na svakom nastupu kako bi publika bila što zadovoljnija. Ne postoji veće veselje od pogleda u lica zadovoljne publike. To nam vjerujte….

 8.     Pati li vam privatni život zbog toga?

Ovisi što podrazumjevate pod ”privatni život”. Ono što je najbitnije je dobra organizacija, a po tome želimo biti prepoznatljivi, što kao band, ali i svaki pojedinac privatno. Svako od nas trudi se svoje privatne obveze prilagoditi onima od banda. Koliko znamo to nam dobro uspijeva.

9.     Imate li neki poseban ritual prije nastupa pred publikom?

Hmmmm….Nisam baš siguran da sam zamjetio da neko ima nešto posebno. U ovim trenucima bitno nam je da prije svakog nastupa sve ”štima”. Kako smo i spomenuli, trudimo se svaki naš nastup organizirati na što bolji način, kako nebi naletili na nikakve nedostatke tijekom nastupa.

10. Postoje li anegdote s nastupa koje bi podijelili s nama?

Koji god glazbeni sastav pitate ovo pitanje, svaki će Vam moći nabrojati mnogo anegdota. Ali mi ćemo Vam spomenuti veliki ponos koji je uslijedio kad smo nedavno na koncertu Ivana Zaka u zagrebačkom Domu Sportova imali priliku gostovati.  Za nas je velika stvar bila kad je preko 5000 ljudi zajedno s nama od riječi do riječi pjevalo naše najnovije dvije pjesme, ”Za sve moje bivše” i ”Da si tu”. Vidi se da je publika odlično prihvatila ove dvije pjesme, koje su inače i najava novog albuma, čiji je izlazak u planu za listopad ove godine. Eto uskoro, za negdje mjesec dana izlazi prvi sljedeći singl. Koristimo priliku da ga najavimo i ovdje. Promociju albuma očekujte u istom mjesecu, a nadamo se da ćemo imati i veliku podršku Ličanki i Ličana na prvom većem koncertu kojeg planiramo održati u sklopu promocije istog.

11. Uskoro slijedi Vaš koncert u Gospiću. Hoće li to biti prvi nastup u Lici i što poručujete Ličanima?

Begini su svirali već nekoliko puta u Lici. Eto stvarno sviramo puno, te smo svojim nastupima obišli veliki dio Lijepe Naše. Eto da se pohvalimo, Begini su odlično prihvaćeni i u susjednoj Sloveniji.  Nekoliko tjedana smo sa pjesmom ”Da si tu” bili vodeći na raznim Top Ljestvicama u susjednoj Deželi. Eto, ovim putem pozivamo sve Ličanke i Ličane da dođu na naš koncert. Begini će kao i svaki put dati sve od sebe, a nadamo se da ćemo svojim angažmanom i svirkom osvojiti srca dragih nam Ličana.

 12. Hvala Vam na odgovorima, vidimo se uskoro!

Hvala Vama na ovom razgovoru. Nadamo se da ćemo još više surađivati. Begini zbilja puno rade, provode dane i noći u studiju kako bi opravdali trenutni interes ljudi, kojih je iz dana u dan sve više. Eto pozivamo sve da nas svakodnevno prate i putem naših društvenih profila, odnosno stranica, što na Facebooku, što na Twitteru. Naravno sve bitno o nama možete potražiti i na našoj web stranici http://www.begini.hr.

Hvala Vam još jednom od srca!!!

Intervju vodila : Ana Marija Radošević