Prve analize devetomjesečne bilance turističke posjete (noćenja i dolazaka) na području općine Plitvička jezera mogli bi se barem djelomično svrstati u onu narodnu „’Ko bi gori, sad je doli“! Podaci Turističke zajednice općine Plitvička jezera govore

kako  hoteli raspolažu sa 995 postelja, ugostiteljski objekti sa 78, Hostel  sa 54, Učenički dom sa 56, Pastoralni centar sa 51, a privatni smještaj sa 2 691 posteljom.

Oscilacije zbog…???

Tako u prvih 9 mjeseci u  usporedbi s istim razdobljem 2015. negativne rezultate pokazuju hoteli u  NP Plitvička jezera. U prvih 9 mjeseci ove godine imali su  78 473 gosta u dolascima i 97 981 noćenje. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine  dolasci  su manji za 8%, a noćenja za 7%. Jednake ove postotke, ali u smislu povećanja ima hotel „Macola“ iz Korenice koji bilježi 29 253 dolaska i  31 829 noćenja.

Najugodnije iznenađenje protekle sezone svakako je Hostel „Falling Lakes“ koji je zabilježio  3 694 dolazaka  i  6 148 noćenja, što čini povećanje od 60%, odnosno za 55%. Solidne rezultate bilježi  i  privatni smještaj. Evidentiran je  91 501 dolazak i  148 333 noćenja, što u  odnosu na isti period prošle godine dolaske čini većima za 18%, a noćenja za 24%.

Pomalo neobjašnjiva je bilanca u Učeničkom domu i Pastoralnom centru  gdje je manji  broj dolazaka za 11%, a noćenja za 54% u odnosu na prošlu godinu. Nije se proslavio niti Kamp „Borje“ jer su dolasci manji za 2%, a noćenja za 1%.

Gledajući po nacionalnoj strukturi u svim hotelima najzastupljeniji su gosti iz Južne Koreje, Japana, Tajvana i Kine.

U privatnom smještaju najbrojniji su gosti iz Njemačke, Italije i SAD-a. U kampovima najviše borave gosti iz Njemačke, Nizozemske i Francuske, dok su hostel „zauzeli“ gosti  iz SAD-a, Kanade i Velike Britanije.

Pomalo je znakovito kako NP Plitvička jezera čak ukidaju tradicionalni Obiteljski tjedan zbog enormnog broja posjetitelja, a s druge pak strane bilježe lošije rezultate u broju dolazak i noćenja gostiju u odnosu na lanjsku sezonu. Istodobno su u mnogome povećani i poboljšani ostali turistički kapaciteti  izvan NP Plitvička jezera čiji dobri rezultati svakako nisu pali s neba. Možda bi netko meritoran trebao javnosti pojasniti ovaj nesrazmjer.

L.O.