Turistički projekti financirani iz fondova EU prilika za razvoj nerazvijenih područja Hrvatske

Foto:Google street

OTOČAC – Potencijal turizma da služi kao motor zapošljavanja i rasta u manje razvijenim područjima Hrvatske bio je u središtu rasprave koja je održana 7. ožujka u sklopu radionice kojom se želio potaknuti interes za korištenje fondova Europske unije u Ličko-senjskoj, Karlovačkoj i Sisačko-Moslavačkoj županiji.Više od šezdeset sudionika iz javne uprave, civilnog društva i privatnog sektora okupilo se u Pučkom otvorenom učilištu Gacko u Otočcu kako bi raspravljalo o najboljim načinima korištenja EU fondova za promociju turizma. Radionica je rezultat suradnje Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) i Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova i dio je većeg projekta namijenjenog poboljšanju društvenih i gospodarskih prilika u Karlovačkoj, Ličko-senjskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji.

Ovo je prva u nizu sektorskih projektnih radionica koje je UNDP organizirao zajedno s Ministarstvom regionalnog razvoja i EU fondova u sklopu većeg projekta “Priprema temelja za korištenje sredstava iz fondova EU-a: Stvaranje baze projektnih ideja za slabije razvijena područja Hrvatske“ (tzv. „Lovci na projekte“). Nakon prvih informativnih radionica uslijedit će projektne radionice osmišljene kako bi se građane uključilo u pripremu i razradu projektnih ideja financiranih iz Strukturnih i investicijskih fondova EU.

Nastavak ispod oglasa

UNDP tim je već prikupio velik broj projektnih ideja, od čega se značajan udio odnosi na razvoj turističke infrastrukture i novih turističkih proizvoda. Uspješni projekti zahtijevat će suradnju između javnog i privatnog sektora zbog čega su radionice namijenjene sudjelovanju svih potencijalnih dionika. Sudionici radionice u Otočcu složili su se oko značajnog potencijala za razvoj novih turističkih atrakcija, tumačenja hrvatske baštine za potrebe turizma te stvaranja novih turističkih proizvoda. Projekti u ovim područjima način su da se doprinese oživljavanju lokalnih tradicija, podupre lokalna ekonomija te potakne razvoj održivih inicijativa.

U prvoj fazi projekta, tri informativne radionice održane su u Sisku, Gospiću i Karlovcu, a okupile su nekoliko stotina predstavnika iz javnog, privatnog i civilnog sektora koji su izrazili zanimanje za razvoj njihovih područja uz pomoć fondova EU. Druge sektorske radionice održat će se tijekom ožujka kako bi se prikupljene projektne ideje katalogizirale u odgovarajuće skupine projekta koji bi se međusobno mogli nadopunjavati kako bi potaknuli rast i zapošljavanje u manje razvijenim područjima. Uz stvaranje kataloga od najmanje 51 potencijalnog projekta, cilj projekta je i izgradnja kapaciteta svih uključenih na lokalnoj razini za korištenje sredstava iz fondova EU kako bi se projektne ideje u budućnosti mogle osmisliti i formulirati na lokalnoj razini i bez vanjske pomoći.

lo/undp