Otvorenjem uvale Zavratnice za posjete počela je jučer službena turistička sezona za Javnu ustanovu Park prirode Velebit. Uz ovu poznatu destinaciju, poučne staze i turistička vođenja traju do 31. listopada. U ponudi se nalaze  poučne staze od kojih je svakako najpopularnija Terezijana. Trenutno se radi na zamijeni dotrajalih ili srušenih oznaka koje su uništene zbog utjecaja vremenskih prilika u zimskom razdoblju.

Ova je ustanova  dio Klastera Lika Destination kojemu je cilj brendiranje i promoviranje Like kao posebne turističke destinacije. Kupnjom zajedničke ulaznice posjetiteljima je omogućen ulaz u brojna zaštićena područja: NP Plitvička jezera, NP Paklenica, NP Sjeverni Velebit, uvalu Zavratnicu (PP Velebit), Pećinski park Grabovaču, Baraćeve špilje, Hrvatski centar za autohtone vrste riba i rakova krških voda te u Memorijalni centar „Nikola Tesla“  u Smiljanu. Riječ je o destinaciji koja obuhvaća područje Ličko-senjske, Karlovačke i Zadarske županije, a s obzirom da se gotovo 60 posto površine destinacije nalazi u ekološkoj mreži „NATURA 2000“, naglasak je na zaštićenim područjima prirode. Nacionalni park Plitvička jezera godišnje posjeti 10 posto svih turista koji posjete Republiku Hrvatsku. Od svih potencijalno vrhunskih destinacija i sadržaja jedino će Cerovačke špilje na Velebitu do daljnjega biti zatvorene za posjete zbog provođenja projekta „Centar izvrsnosti–Cerovačke špilje“.

Baške Oštarije, destinacija koja se tek razvija!

Turistički vlak na Baškim Oštarijama novost je ove ukupne turističke ponude, a riječ je o donaciji NP Plitvička jezera. Vlak će voziti posjetitelje do pojedinih zanimljivih lokaliteta kakvih na ovom dijelu Velebita ima u izobilju. Pri tome mu svakako neće smetati tek nekoliko centimetara snijega koji se još zadržao na ovim područjima. Sastavni dio vlaka je audio oprema pomoću koje će posjetitelji sjedeći u vlaku slušati informacije o području kojim prolaze. Vlak će biti oslikan atraktivnim velebitskim motivima. Ovaj vlak će biti servisiran i opremljen zahvaljujući zajedničkim sredstvima NP Plitvička jezera, PP Velebit i  Općine Karlobag će osigurati garažu za turistički vlak. Osim ovoga u planu su nove edukativne staze na Baškim Oštarijama u čemu sudjeluju Hrvatske šume koje su već uredile novu šetnicu i izletničke sadržaje uz novo uređeno jezero kod Ljubičkog brda. Uređeni su i novi turistički potencijali Baških Oštarija te su kroz Program ruralnog razvoja RH već izgradili dvije počne staze: poučnu stazu „Pod Filipov kuk“ i počnu stazu „Stupačinovo-Veliki Papratnjak“ na čijoj se trasi upravo nalazimo. Poučna staza „Pod Filipov kuk“ dobila je ime po najjužnije kuku u nizu Dabarskih kukova, koji je ujedno pogodan za alpinizam i penjanje. Na početku staze nalazi se cret Ljubica i istoimeni potok, a na kraju staze se nalazi izvor Crno vrilo s malim jezerom. Poučna staza „Stupačinovo-Veliki Papratnjak“ za svoj početak ima zaseok Stupačinovo i gleda na prekrasnu vizuru Kize i Dabarskih kukova.

L. O.