Turska usmjerava migrante prema EU, ključa „Balkanski lonac“

0

Unatrag nekoliko dana turska je vojska ušla u Siriju i uz ruske i sirisjske snage postala treća vojna sila koja se bori s tamošljim islamistma. Kaos koji je nastao rezultirao je s više od milijun novih izbjeglica koje su spas potražile u Turskoj. Pravila igre su se promijenila i prema zapovijedi turskog predsjednika Erdogana u toj zemlji više nema prijema migranata, nego ih se usmjerava prema Europi. Postoje i video snimci na kojima se vidi da turski autobusi migrante dovoze na tursko-grčku državnu granicu odakle su sada nestali turski graničari. Isto se po prvi puta masovno događa i na bugarskoj granici u duljini od 300 km prema Turskoj. Na ovaj način je prema Europi pokrenuta lavina od milijun migranata koji žele ilegalno ući u ovaj prostor.

Na odgovore Grčke i Bugarske nije trebalo dugo čekati jer su te dvije države još jučer poslale vojsku i pojačane policijske snage na svoje granice. Najteže je na granici Grčke koja je dulje vrijeme benevolentno promatrala svakodnevne ilegalne upade ilegalaca na svoj teritorij. Javila se i vlada u Ateni koja je naglasila kako Grčka više neće tolerirati niti jedan ilegalni ulazak migranata preko njene granice. Grčki premijer Kiriyacos Mitsotakis bio je rezolutan i brutalno iskren:

Oglas

-Grčka ne snosi nikakvu odgovornost za tragične događaje u Siriji i neće snositi posljedice odluka koje su donesli drugi, rekao je grčki premijer misleći na odluke Turske da milijun izbjeglica „kanalizira“ prema Europi, prenosi Reuters. Na više mjesta Grčka je još jučer postavila bodljikavu žicu i prepreke kojima zadržava ilegalne upade na svoj državni teritorij.

Ključa i u Srbiji

Ilegalni migranti o kojima susjedna Srbija skrbi već nekoliko godina učestalo pokušavaju na nedopuštene načine upasti na teritorije susjednih država. To im ne uspjeva u slučaju Mađarske gdje ih novinari gledaju samo kroz žicu. Za plivanje u Hrvatsku preko Dunava još je uvijek hladno, a krijumičari ljudi su im već oduzeli i zadnji euro. Oni koji su napustili migrantske kampove sada uglavnom lutaju Srbijom traželi smještaj. Najteža situacija je u Šidu nadomak Hrvatske. Provale u kuće i sukobi s mještanima postali su svakodnevnica pa je predsjednik Aleksandar Vučić jučer zaovjedio da se na to područje pošalje veća skupina specijalne policije i žandarmerije. U BiH se situacija svakim danom pogoršava, a najteže je uz državnu granicu  sa Srbijom gdje migranti redovno ulaze preko Drine. Sadašnji kapaciteti u migrantskim kampovima su odavno puni, a međusobne sukobe među migrantima, provale i krađe tamošnji mediji više niti ne spominju. Kao da je riječ o normalnim pojavama.

M. S.