Podosta medijske prašine podigla je informacija po kojoj Hrvatska ulazi u bitku za investiciju vrijednu 1,3 milijarde eura, koliko njemački proizvođač automobila Volkswagen planira uložiti u svoju novu tvornicu. Tu su tvornicu Nijemci prvotno namjeravali graditi u Turskoj, ali odluka je stopirana zbog turske vojne ofenzive u Siriji i  inače „trusnih“ političkih previranja u tome dijelu svijeta. Hrvatska će se za ovu investiciju nadmetati sa Srbijom, Bugarskom i Rumunjskom. Kao hrvatske prednosti ističe se članstvo u EU, blizina dviju država i resursi koji se nude njemačkom auto-divu. To je prije svega tvornički kompleks MOL u Ličkom Osiku.

Uz nekadašnju tvornicu prošao je  plinovod, pa bi WV imao u ponudi jeftin  i ekološki prihvatljiv energent. Tome valja dodati većinu postojeće infrastrukture potrebne za planirano zapošljavanje do 4 000 radnika. Uspije li ovaj projekt to bi značilo cjeloviti uzlet Like, kako gospodarski i financijski, tako i u smislu demografske obnove. Resorno Ministarstvo i Vlada RH lobiraju kako bi se njemačkom konzorciju predstavile komparativne prednosti lokaliteta buduće tvornice nedaleko od Gospića.

MOL ima svu potrebnu cestovnu i elektro infrastrukturu, dva željeznička kraka koji vode do tvornice, odnosno do pirotehnike iz željezničke postaje u Ličkom Osiku. Netom prije rata ondje je izgrađena nova proizvodno-upravna zgrada u kojoj su se radila kućišta za vojnu radio-opremu. Naravno da je „zub vremena“ ostavio tragove na brojnim halama, ali ih je svakako puno jeftinije i brže sanirati, nego li graditi iz temelja. 

U MOL-u trenutno ne radi niti jedan proizvodni pogon. Proizvodnja plastike sasvim se ugasila, a i ona je agnažirala samo dio nekadašnje alatnice. S malo „šminke“ lako je urediti i radnički restoran. Krene li s poslom WV u MOL-u može računati na brojne resurse poput upravne zgrade, ogromnog skladišta metala povezanog s željeznicom, ambulantu, kemijski laboratorij i dvije ogromne proizvodne hale. Sve su karte na stolu, samo se čeka odluka za ovaj posao stoljeća.

M.S.