-
-

Razvoj turističke sredine, osim što svoje poslovanje i napredak temelji na sredstvima iz gradskih i općinskih proračuna, svakako da zavisi i od samih aktivnosti, odnosno izrađenih projekata određene turističke zajednice koja svoje ideje, zamisli i razrađene projekte kandidira prema Hrvatskoj turističkoj zajednici, odnosno Ministarstvu turizma.
Koliko se uspješno takvi programi provode u TZ Grada Gospića, najbolje govori podatak da ideja, osmišljavanje i izrade programa i projekata kod njih ne nedostaje, jer svake godine TZ Grada Gospića kandidira po nekoliko projekata prema HTZ, odnosno Ministarstvu turizma. Ove godine, doznajemo u TZ Grada Gospića, prijavljeno je pet pomno osmišljenih i razrađenih projekata, od kojih su četiri odobrena, odnosno prihvaćena, jer je riječ o turističko opravdanim projektima koji će uveliko podignuti turističku ponudu i valorizaciju ovoga dijela Like.
Vrijednost projekata je oko 250.000 kn, a riječ je o biciklističkim stazama koje su obilježene sa 390 km. Dio od spomenutih 250.00 kn namijenit će se za kružnu biciklističku stazu Gospić – Plitvička jezera koja će biti obilježena i stavljena u funkciju, čime će ona biti spojena, zaokružena, odnosno povezana. Drugi projekt koji je prihvaćen od HTZ je pješačko-planinarska staza koja će povezati lokalitete od doma „ Dr.Ante Starčevića“ preko Jadovnog do Oštarija, što će omogućiti cjelodnevnu aktivnost i za one malo sportski zahtjevnije turiste. U poslovima smo oko realizacije izrade projekta, odnosno obilježavanje i onih dužih staza od 20–30 km koje će biti namijenjene za one „prave“ planinare koji su naučili na duže i zahtjevnije planinarske ture. Turistička signalizacija još je jedan projekt podržan od HTZ, jer i ove godine nastavljamo s njihovim upotpunjavanjem. Skoro pa 80 posto turističkih lokaliteta je obilježeno, no u ovoj godini idemo s obilježavanjem Bužimskih izvora, hotela, smještajnih kapaciteta. Projekt „Volim Hrvatsku-Volim svoj Grad“ četvrti je projekt podržan od HTZ-a koji provodimo s ciljem očuvanja, unapređenja i zaštite turističkog okoliša. Primjera radi, ove godine odobreno je 10.000 kn za kupnju sadnica koje su podijeljene, a sve s ciljem uljeošavanja grada. U sklopu ovog projekta TZ Grada Gospića uključena je u ocjenjivanje najuređenijih okućnica i balkona, a pobjednike u ovoj akciji proglasit ćemo u sklopu manifestacije Jesen u Lici, doznajemo u TZ Grada Gospića.
Koliki je opseg rada u TZ Grada Gospića, najbolje govore brojne manifestacije, kao što je primjera radi, tradicionalna gastro manifestacija „Gospić i prijatelji“ koja se održava svake godine povodom Dana grada, a koju je ove godine posjetilo oko 10.000 posjetitelja. Tu je i manifestacija koju organizira Ličko senjska županija, odnosno LIR-om „Jesen u Lici“, u kojoj je i TZ Grada Gospića u jednom dijelu organizator, a koja ove godine ide na tri dana a ne kao do sada dva dana. Izdvaja se tu i manifestacija „Prvi pljesak“, manifestacija povodom Uskrsa – oslikavanje velikih uskrsnih jaja, obilježavanje Dana turističkih vodiča, Dan planete Zemlje i još niz toga što je direktno vezano za turizam.
A da bi sve to bilo kvalitetno i sadržajno prezentirano, TZ Grada Gospića opremljena je nizom kvalitetnih promidžbenih materijala. Posebno se izdvaja interaktivni multimedijalni cd koji je osvojio prestižnu nagradu na najjačem turističkom festivalu „Turist filmu“ U Češkoj, u kategoriji multimedija, osvojivši prvo mjesto od 136 zemalja. Ponosni su u TZ Gospića na suradnju s nizom udruga koje djeluju na području grada Gospića i kojima uvijek stoje na raspolaganju kod organizacije svojih aktivnosti, savjetima i sl.
Hrvoje Jurković