U Brtonigli se u subotu, 7.7.2012. održava Folk&Wine Festival s bogatim programom i “povratkom u prošlost”.

U 17 h će se ulicama Brtonigle održati tradicionalna utrka s bačvama koja svake godine privuče veliki broj znatiželjnika i turista te medije koji taj događaj poprate. Natjecat će se 5 ekipa po 4 sudionika-2 žene i 2 muškarca. Prvo će se natjecati žene u slalomu-guranje bačvi od 225 L kroz čunjeve. Slijedeća je igra punjenja boca gdje sudjeluju svi, a zadnja i najjatraktivnija je muška utrka s bačvama od 500 L ulicama Brtonigle, sa startom u Ulici Marconi (zavoj kod skretanja za galeriju A. Rukavina) i ciljem ispred budućeg Muzeja vina i seljačkog stvaralaštva gdje će se odmah i proglasiti pobjedničke ekipe.

Nastavno programu, u 19 sati, u atriju budućeg Muzeja vina, a u suradnji sa zakladom za humanitarno razminiranje Hrvatske – Hrvatska bez mina te Gradom Gospićem i TZ grada Gospića, predstavit će se lička županija sa svojim proizvodima i nastupom folklornog ansambla “Dr. Ante Starčević” iz Gospića. U sklopu te akcije, održat će se modna revija pod nazivom “Materina priča SVI zaJEDNO – HRVATSKO NAJ” poznate Hrvatske etno dizajnerice Mine Petre koja je spojila Liku i Istru u svojim kreacijama, a predstavit će ju uspješne poslovne žene naše županije.

U 20 sati će u blizini Glavnog trga pokrenuti stara vršalica i bit će prikazana cijela priča kako se nekad vršalo žito i pripravljao kruh. Cijelo vrijeme strajanja festivala, moći će se razgledati Put starih zanata i vidjeti kako su se nekad izrađivali kosirići te izložba starih alata i poljoprivrednih strojeva. Također će biti izloženi dječji radovi radionice “crtanje s teranom” koji su svoju likovnu nadarenost pokazali 23.6. za vrijeme Festivala Istarske Malvazije.

Naravno, uz sav ovaj program, neizbježna je gastro ponuda domaćih jela, od pršuta, kobasica, palente, kuhanog kupusa i ombola do sardela i sve to uz dobru čašicu vina lokalnih vinara. Ovom će se prigodom moći kušati i nagrađene malvazije s 28. Festivala Istarske Malvazije.

TZ Grada Gospića ove godine će sudjelovati na Folk&Wine Festival u Brtonigli.

Lo