Podaci poslovanja pri Turističkoj zajednici Općine Plitvička jezera tijekom devet mjeseci 2014. godine nisu iznenadili, u pozitivnom ali ni u negativnom smislu. Poslovi su odrađeni u okviru planiranog tako da su ostvareni rezultati koji su se i očekivali.
Treba spomenuti da su na području Općine Plitvička jezera osnovni smještajni kapaciteti hoteli Jezero, Plitvice, Bellevue i Macola te da oni imaju 1100 postelja, dok komplementarne smještajne kapacitete čini 140 kamp jedinica u kampu Borje, 120 postelja u ugostiteljskim objektima, 56 postelja u Učeničkom domu i 1.792 postelje u privatnom smještaju (123 apartmana i 874 sobe) te da se kapaciteti u privatnom smještaju nalaze se u 19 naselja u 256 domaćinstava.
Tijekom devet mjeseci ove godine hoteli JU NP Plitvička jezera zabilježili su 82.664 dolazaka i 10.2263 noćenja, što u odnosu na isti period 2014. godine predstavlja povećanje dolazaka za 2% , a povećanje noćenja za 1,7%, uz prosječnu duljinu boravka od 1,23 dana . U strukturi dolazaka domaći gosti sudjeluju sa 3,9% , a u strukturi noćenja sa 4,7%.
Hotel „Macola“ bilježi 28.345 dolazaka i 30.419 noćenja, noćenja što u odnosu na isti period 2013. predstavlja povećanje dolazaka za gotovo 16% i noćenja za 16,5%. Prosječna duljina boravka iznosi 1,07 dana. U strukturi dolazaka kao i u ostalim smještajnim kapacitetima u destinaciji domaći dolasci sudjeluju sa 5,3%, a u strukturi noćenja domaći gosti sudjeluju sa 6,7%.
U privatnom smještaju, ugostiteljskim objektima i Učeničkom domu 59.616 turista ostvarilo je 90.914 noćenja što u usporedbi sa istim periodom prethodne godine predstavlja povećanje dolazaka za 8%, te povećanje ostvarenih noćenja za 4,9%. Prosječna duljina boravka iznosi 1,52 dana. Analizom učešća domaćih gostiju u dolascima i noćenjima vidljivo je da svega 1,3% dolazaka čine domaći gosti, a u strukturi noćenja 1,4%.
U kampu Borje u devet mjeseci 2014. godine 9.347 turista ostvarili su 15.799 noćenja, što u usporedbi sa 2013. godinom predstavlja smanjenje dolazaka i noćenja za 12% što je isključivo vezano za nepovoljne vremenske uvjete koji su vladali tijekom predsezone, ljeta, a i posezone. Prosječna duljina boravka iznosi 1,7 dana.
Nacionalni park Plitvička jezera u devet mjeseci 2014. godine posjetilo je 1.052.056 turista, tj. za 4% manje u odnosu na isti period 2013. godine. Smanjenje broja posjetitelja zabilježeno je u periodu od srpnja do rujna.

Kako bi se poboljšali uvjeti boravka turista provedeno je niz aktivnosti na uređenju turističke destinacije i to kroz ekološke akcije, hortikulturno uređenje destinacije (park u središtu Korenice, Borje, okoliš Javne vatrogasne postrojbe u Korenici, ulice J. Jovića, Suvajska, P. Šnjarića i Brinjska, naselje Plitvička jezera, okoliš na Ulazu I, uređenje okoliša O.Š. Plitvička jezera, O.Š. Dr. F. Tuđmana u Korenici, Učeničkog doma, benzinske postaje u Korenici), uređenje postojećih i trasiranje novih planinarskih staza na Mrsinj i Plješivicu, te uređenje, održavanje i trasiranje novih biciklističkih staza.
Nije manje važno izdvojiti i kulturno-zabavne manifestacije koje su se provodile u cilju podizanja kvalitete turističke ponude kroz prezentiranje kulturne i tradicijske baštine i običaja tog kraja . Tijekom devet mjeseci sredstva su utrošena za potporu organizaciji maskenbala, u ožujku je podržan i novi projekt pod nazivom „1. folklorna večer u Korenici“ u organizaciji HKUD-a Korenica uz gostovanje KUD-ova iz Slavonije i Bosne i Hercegovine. Tijekom ovogodišnje sezone zajedničkom suradnjom Nacionalnog parka, TZO Rakovica i naše TZ dogovoreni su nastupi KUD-ova iz Rakovice, Korenice, Ličkog Lešća i Otočca na frekventnim lokalitetima u Parku, tj. na Ulazu I, Kozjačkoj dragi, kampovima Borje i Korana, na Labudovcu, hotelu Macola. Pored KUD-ova angažirani su tijekom srpnja i kolovoza glazbenici za individualne nastupe u hotelu Jezero, restoranu Poljana i kampu Korana.
Treba spomenuti sportske i ekološke manifestacije ali i potpore drugim subjektima , institucijama i udrugama za organiziranje pojedinih događanja. Učinjeno je puno na izradi brošura i ostalih tiskanih materijala, suvenira i promo materijala. TZO Plitvička jezera distribuirala je materijale za posebne prezentacije održane u Slovačkoj , Sloveniji , Belgiji i Poljskoj. Kao informatori sudjelovali su na road show prezentacijama u Belgiji, Češkoj, Slovačkoj i Sloveniji, a bilježe se i studijska putovanja novinara.
Treba izdvojiti da su u devet mjeseci u organizaciji HTZ-a , Plitvička jezera posjetili novinari, članovi TV ekipa iz Rusije, Italije, Francuske, Velike Britanije i Španjolske, ali i predstavnici agencija i tour operatora iz Belgije, Španjolske, Portugala i Taiwana.
Dražen Prša