Nekolicina hrvatskih medija prenijeli su jučer vijest zaprimljenu od asocijacije Amnesty International. U njoj se ističe kako su skupinu ilegalnih migranata nedaleko od Plitvičkih jezera presreli pripadnici hrvatske policije. Navodno je došlo do tuče u kojoj su ilegalci izvukli „deblji kraj“. Osim što su dobili batine, u izvješću se ističe kako su policajci migrante mazali po glavama senfom, majonezom i kečapom. Prava se istina ne zna, ali je ova asocijacija u više navrata izlazila u javnost s poluistinama na rubu senzacija. Sjetimo se samo panike oko sirijskog migranta koji je digao frku na međunarodnoj razini kako mu je u Hrvatskoj nestala malodobna kći. Ovome su doprinesli „nadobudni“ hrvatski novinari, a na koncu se utvrdilo kako je migrant lagao samo da se dokopa Italije. Što je konačno i uspio.

Nakon ostavke bivšeg ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića sve su učestalije optužbe po kojima BiH ne zna kako riješiti migrantsku krizu u toj zemlji. Blagonaklonost prema ambasadama pojednih država poput Pakistana postigla je kontra-efekt je oni ne žele dati pouzdane podatke o pravom identitetu svojih građana. Tek je sada svima jasno što se krije iza dugogodišnje prakse po kojoj ilegalni migranti ulaskom u BiH odmah spaljuju sve svoje dokumente.

Nedavno ubojstvo dvojice migranata u Velikoj Kladuši, svakodnevna razračunavanja noževima i masovne tučnjave realnost je kojoj su BiH vlasti izložene. Nakon otvaranja migrantskog naselja Lipa kod Bihaća i nove najezde migranata u Unsko-sanski kanton opet su vratile ružne scene na ulice Bihaća. Grupice migranata bauljaju gradom, izazivaju nerede, kradu, konzumiraju alkohol i drogu. Zadnja vijest koju je o ovoj problematici iznio vodeći BiH medij „Dnevni avaz“ govore o napadu migranta nožem na dvije djevojke u centru Bihaća. Dogodilo se to sinoć, a prilikom naguravanja migrant je jednu djevojku ranio i ukrao joj torbicu. 

Uklanjanje vegetacije u pojasu Banditerove linije na granici s Hrvatskom podno planine Plješevice samo je pokazalo kako RH želi zaštititi svoje granice od nekontroliranog ilegalnog upada na svoj državni teritorij. Ovo je izazvalo veliku nervozu među migrantima, ali i u dijelu vlasti u BiH koji su bili uvjereni da će njihova država biti samo „plato“ za daljnji nastavak ilegalnih putovanja prema EU. Sada se sve ovo promijenilo i povećavanje broja migranata u susjednoj državi izaziva sve veće negodovanje među građanima. Zadnja opservacija udruge Amnesty International  o novoj tzv. aferi na granici s Hrvatskoj znakovita je zbog mnoštva detalja. Kao fus-nota Hrvatsku se kritizira zato što naša policija čuva svoje granice. U spornoj optužbi nigdje se ne spominju ilegalni upadi grupa migranata za koje nitko pouudano niti ne zna tko su i odakle dolaze. Tko jamči da se migranti nisu međusobno potukli, što čine svakodnevno, uz uporabu noževa i palica, „elemenata folklora“ donesenim iz svojih država?!?

Reagirao je i MUP RH gdje je (konačno) istaknuto kako ovo nije prva, a vjerojatno  niti zadnja optužba kojom Amnesty vrši pritisak na Hrvatsku. Zbog čega npr. nije tako žučno reagirano kada svoje granice štite ostale države Europe? S obzirom tko financijski i politički stoji iza većine  tzv. nevladinih udruga u Hrvatskoj, svemu ovome se ne trebamo čuditi.

M.S.