Na današnji dan 1991. godine kod Bilaja su poginula šestorica dragovoljaca iz Rijeke. Na lokalitetu Krajnja Glava poginuli su tada pripadnici 29. satnije riječkih dragovoljaca Žarko Fatičić, Boris Antolos, Elio Vlah, Enes Handžar, Ive Stipanović i Mladen Šebalj. Svake godine njihovoj se žrtvi poklone članovi obitelji, suborci, branitelji Bilaja i mnogi građani.

Komemoracija je započela svetom misom u bilajskoij crkvi Svetog Josipa koju je predvodio župnik Herbert Berisha. Kod spomen-obilježja podignutom na mjestu stradavanja riječkih dragovoljaca položeni su vijenci, zapaljene svijeće i kazivane molitve. Sjenama svojih poginulih sinova, supruga  i očeva najprije su se poklonili članovi njihovih obitelji. Izaslanstvo UHDDR-a Grada Rijeke predvodio je predsjednik Mile Bionić koji je na ovom području proveo najveći dio Domovinskog rata. U ime Grada Gospića izaslanstvo je predvodio zamjenik gradonačelnika Ivan Tomljenović, uz članove Gradskog vijeća.

Govoreći o tim sudbonosnim danima prije 28 godina Mile Biondić iz udruge riječkih dragovoljaca pojasnio je kako su dijelove borbenih položaja prema selu Vrebac držali pripadnici 29. dragovoljačke satnije Sveti Juraj.

-Naša satnija brojala je 120 ljudi i bili smo borbeno pridodati 118. brigadi ZNG-a iz Gospića.  Po sustavu zamjene na položajima nas je uvijek bilo oko 50-ak. Položaj smo držali od vodovoda do Dubrave u Bilaju. Tijekom rata naša satnija izgubila je 21 branitelja. Te suborce i prijatelje nikada nećemo zaboraviti, a naša obveza i čast je posjećivati njihova zadnja počivališta i mjesta gdje su izgubili živote braneći domovinu, ustvrdio je Mile Biondić, predsjednik UHDDR-a Grada Rijeke.

M.S.