Foto: Radio Bihać/Ilustracija

Nezadovoljni rješavanjem problema koje im je donio veliki priljev migranata prošle godine, u Velikoj Kladuši su osnovali Krizni štab za migrantsku krizu. To je tijelo formirano, kažu u Kladuši, na inicijativu predstavnika mjesnih zajednica, a njime predsjeda Elvira Abdić Jelenović, kći načelnika Fikreta Abdića, koja obnaša funkciju predsjednice Općinske komisije za komunalne poslove i mjesne zajednice, piše Jutarnji list.

Na svojem prvom sastanku izrazili su negodovanje pristupom Ministarstva sigurnosti BiH, u čijoj je nadležnosti migrantska kriza, zaključujući da je njihov odnos prema ovoj problematici “ignorantski”, a kritike su uputili i prema Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM) jer smatraju da svoj posao nisu kvalitetno obavili.

Kladušani okupljeni u Kriznom štabu boje se da će se dolaskom toplijih dana na područje Unsko-sanskog kantona sliti novih pet do deset tisuća migranata. Osim kritike vlastima, uputili su apel sugrađanima da prestanu pružati usluge smještaja i prijevoza migranata jer tako krše zakone i pomažu ilegalne migracije.

Donijeli su zaključke prema kojima će odmah postupati. Traže da se na njihove sastanke uključe zapovjednik Granične policije te predstavnici Crvenog križa, Civilne zaštite i Doma zdravlja, piše Jutarnji list.

Od vlade Unsko-sanskog kantona traže povećanje budžeta za policiju i zapošljavanje novih policajaca zbog narušene sigurnosne situacije, a od inspektora za strance traže hitan nadzor u migrantskom kampu Miral te da se u međuvremenu preraspodijele policijski službenici iz uprava koje nemaju previše posla u IV. policijsku upravu Velika Kladuša.

Također traže da se zatvore granice za migrante, kako za one koji im pristižu s Istoka tako i za one koje im vraća Republika Hrvatska. U protivnom, svoja će prava tražiti velikim prosvjedima.

– I proteklih smo mjeseci upozoravali na problem s migrantima, ali ništa se nije dogodilo. Sada imamo pojačan priljev novih migranata, kao i onih vraćenih iz EU. Zavladala je opća panika kod građana koji su prinuđeni sami se oduprijeti krizi, što ne bi bilo dobro za Veliku Kladušu, ali ni za BiH – izjavila je Elvira Abdić Jelenović za bosanske medije, dodajući kako se nada da će se problem početi ozbiljno rješavati.

Više na Jutarnji.hr