Naslovnica Vijesti U blizini granice s Hrvatskom osnovan krizni stožer: Situacija s migrantima izmiče...

U blizini granice s Hrvatskom osnovan krizni stožer: Situacija s migrantima izmiče kontroli

0
Foto: Radio Bihać/Ilustracija

Nezadovoljni rješavanjem problema koje im je donio veliki priljev migranata prošle godine, u Velikoj Kladuši su osnovali Krizni štab za migrantsku krizu. To je tijelo formirano, kažu u Kladuši, na inicijativu predstavnika mjesnih zajednica, a njime predsjeda Elvira Abdić Jelenović, kći načelnika Fikreta Abdića, koja obnaša funkciju predsjednice Općinske komisije za komunalne poslove i mjesne zajednice, piše Jutarnji list.

Na svojem prvom sastanku izrazili su negodovanje pristupom Ministarstva sigurnosti BiH, u čijoj je nadležnosti migrantska kriza, zaključujući da je njihov odnos prema ovoj problematici “ignorantski”, a kritike su uputili i prema Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM) jer smatraju da svoj posao nisu kvalitetno obavili.

Kladušani okupljeni u Kriznom štabu boje se da će se dolaskom toplijih dana na područje Unsko-sanskog kantona sliti novih pet do deset tisuća migranata. Osim kritike vlastima, uputili su apel sugrađanima da prestanu pružati usluge smještaja i prijevoza migranata jer tako krše zakone i pomažu ilegalne migracije.

Donijeli su zaključke prema kojima će odmah postupati. Traže da se na njihove sastanke uključe zapovjednik Granične policije te predstavnici Crvenog križa, Civilne zaštite i Doma zdravlja, piše Jutarnji list.

Od vlade Unsko-sanskog kantona traže povećanje budžeta za policiju i zapošljavanje novih policajaca zbog narušene sigurnosne situacije, a od inspektora za strance traže hitan nadzor u migrantskom kampu Miral te da se u međuvremenu preraspodijele policijski službenici iz uprava koje nemaju previše posla u IV. policijsku upravu Velika Kladuša.

Također traže da se zatvore granice za migrante, kako za one koji im pristižu s Istoka tako i za one koje im vraća Republika Hrvatska. U protivnom, svoja će prava tražiti velikim prosvjedima.

– I proteklih smo mjeseci upozoravali na problem s migrantima, ali ništa se nije dogodilo. Sada imamo pojačan priljev novih migranata, kao i onih vraćenih iz EU. Zavladala je opća panika kod građana koji su prinuđeni sami se oduprijeti krizi, što ne bi bilo dobro za Veliku Kladušu, ali ni za BiH – izjavila je Elvira Abdić Jelenović za bosanske medije, dodajući kako se nada da će se problem početi ozbiljno rješavati.

Više na Jutarnji.hr

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here