Foto Avaz

Stara je novost da se susjedna BiH teško opire migrantskoj krizi. Za to nedostaju ljudski resursi, sredstva, oprema, politička volja… U rubrikama crne kronike tamošnjih medija učestalo se ističu masovne tuče, pljačke ili ubojstva u režiji migranata. Hrvatska policija svako malo javlja o migrantima koji su izgubili živote utašanjem u nabujalim rijekama. Neki su migranti smješteni u centre za traženje azila na području RH, ali im to nije smetalo da se nastave baviti ilegalnim krijumčarenjem migranata iz BiH. Jučer i danas nedaleko od hrvtske granice opet problemi.

Inspektori Službe za poslove sa strancima su iz napuštenih i provaljenih objekata nedaleko od Bihaća u blizini hrvatske granice danas u migrantske kampove izmijestili devet obitelji sa ukupno 43 člana, od čega je 19 djece. Naravno, nitko uza se nije imao bilo kakav identifikaciji dokument. To u BiH migrantima nije potrebno.

Migranti su nelegalno boravili u objektima u kojima nije bilo ni struje ni vode, kao niti elementarnih uvjeta za život. Smijestili su ih u privremene prihvatne centre Borići i Sedra.

Svi migranti su zbrinuti i uz neophodnu medicinsku trijažu su smješteni u izolacijski dio ovih centara u skladu sa epidemiološkim mjerama za sprječavanje širenja virusa COVID- 19. Ova se epidemija nekontrolirano širi posvuda u BiH, cijepljenje još uvijek nije organizirano u većem obimu, a u populaciji ilegalnih migranata mnogi niti ne znaju  da su preboljeli koronu.

M. S.