Povodom obilježavanja Dana državnosti RH, izaslanstvo Općine Brinje, na čelu sa načelnikom Općine Brinje Zlatkom Fumićem i predsjednikom Općinskog vijeća Davorom Vičićem, položilo je vijenac i zapalilo svijeće kod Centralnog križa na glavnom brinjskom groblju, a vlč. Pejo Ivkić je izmolio Očenaš i udijelio božji blagoslov.
Svim stanovnicima Općine Brinje povodom obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske, načelnik Općine Brinje Zlatko Fumić i predsjednik Općinskog vijeća Davor Vičić, zajedno sa suradnicima uputili su čestitku:
„Obilježavajući Dan državnosti, prisjećamo se zasjedanja Hrvatskog sabora 25. lipnja 1991. godine i donošenja povijesne Ustavne odluke o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske i Deklaracije o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske. Dan državnosti je prigoda za iskazivanje zahvalnosti i odavanje počasti svima onima koji su sudjelovali u obnovi samostalne hrvatske države, u njezinoj obrani i oslobađanju te posebno za iskazivanje pijeteta prema hrvatskim braniteljima koji su svoje živote ugradili u stvaranje slobodne i neovisne nam Hrvatske“.
Potom se općinsko izaslanstvo uputilo kod spomenika žrtvama na Obadinama gdje su također položili vijenac, zapalili svijeće i odali dužni pijetet nevinim žrtvama partizanskog nekažnjenog zločina koji je počinjen u tijeku i nakon drugog svjetskog rata.
Kod spomenika na Obadinama zatim je služena sveta misa za Domovinu, ali i za sve nevine žrtve koje su stradale na tom mjestu. Misu je predvodio brinjski župnik vlč. Pejo Ivkić uz glazbenu pratnju crkvenog zbora Uznesenja BDM.
Ana Manjerović/DP