U prigodi obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 20. obljetnice vojno redarstvene operacije „Oluja“, u srijedu ujutro općinsko izaslanstvo je na čelu sa načelnikom Zlatkom Fumićem zapalilo svijeće i odalo dužnu počast kod spomenika hrvatskih branitelja Domovinskog rata u Otočcu. Općinsko izaslanstvo je zatim položilo vijenac i zapalilo svijeće kod spomen obilježja 19 poginulih branitelja u Oluji, koje je podignuto nedaleko mjesta njihove pogibije, u Zalužnici, nedaleko Otočca. Između 19 hrvatskih vitezova pripadnika 133.  Domobranske pukovnije Otočac koji su na tom mjestu svoje živote položili na oltar Domovine, zlatnim slovima upisana su i imena Zdravka Vranića i Josipa Vukovića iz općine Brinje.
Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 20. obljetnice vojno redarstvene operacije „Oluja“ u Brinju je jučer započela svetom misom za Domovinu u punoj župnoj crkvi Uznesenja BDM. Misu posvećenu Domovini predvodio je vlč. Pejo Ivkić, a uz mnoštvo župljana i općinsko izaslanstvo na čelu sa načelnikom Zlatkom Fumićem i zamjenikom načelnika Karlom Devčićem, liturgijskom slavlju nazočili su i članovi Kluba 138. brigade Hrvatske vojske „Goranski risovi“ i Oldtimer kluba „Delnice 1995.“. Članovi Oldtimer kluba „Delnice 1995.“ i Kluba 138. brigade HV-a „ Goranski risovi“ tradicionalno već devetu godinu za redom organiziraju auto-moto reli „Putovima 138. brigade Hrvatske vojske“ koji od Delnica preko Ogulina završnu postaju ima upravo u Brinju.
Nakon svete mise, predstavnici općinske vlasti i policije te predstavnici Kluba 138. brigade Hrvatske vojske „Goranski risovi“ i Oldtimer kluba „Delnice 1995.“ položili su vijence i zapalili svijeće kod spomen-ploče 138. brigade HV-a na Trgu admirala Janka Vukovića Potkapelskog te kod Centralnog križa na središnjem brinjskom groblju, a vlč. Pejo Ivkić je izmolio Očenaš i udijelio božji blagoslov. Predstavnici Kluba 138. brigade Hrvatske vojske „Goranski risovi“ i Oldtimer kluba „Delnice 1995.“ su pri dolasku u brinjsku općinu položili vijence i zapalili svijeće i na spomen obilježjima u Križpolju i Glibodolu.
Brinjski načelnik Zlatko Fumić se zahvalio članovima Oldtimer kluba i Kluba 138. brigade HV-a na dolasku u brinjski kraj, a na početku govora zamolio je da se minutom šutnje oda počast svim hrvatskim braniteljima koji su položili svoje živote na oltar Domovine kako bi se ostvario stoljetni san naših djedova i očeva u stvaranju slobodne i suverene nam Hrvatske. Ispred gostiju, nazočnima se najprije obratio umirovljeni brigadir Miljenko Balen, ratni zapovjednik 138. brigade HV-a, koji je podsjetio na 5 godina provedenih na brinjskoj bojišnici. Uz umirovljenog brigadira Miljenka Balena, nazočnima se obratio i gradonačelnik Delnica Ivica Knežević koji je načelniku Zlatku Fumiću uručio i prigodni dar. Sve okupljene pozdravili su i Tomo Vučić, predsjednik Kluba 138. brigade HV-a i Marijan Žagar, predsjednik Oldtimer kluba „Delnice 1995.“
Nakon pozdravnih govora na brinjskoj tržnici, više stotina sudionika proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 20. obljetnice vojno redarstvene operacije „Oluja“ , počašćeni su besplatnim pićem, odojcima i pečenim volom i proslava je trajala dugo u noć.
Ana Manjerović
Proslavu su zajedničkim snagama organizirali UHDDR Općine Brinje, Oldtimer klub „Delnice 1995.“ i Klub 138. brigade Hrvatske vojske „Goranski risovi“, uz logističku i financijsku podršku Općine Brinje i sponzorstvo Širjan d.o.o. – Farma Vodoteč koji su donirali vola za proslavu.

A.M.