Mario Perković (26) prošlu je jesen posadio 4 tone češnjaka ili bijelog luka u Općini Brinje (Draženovići) i slobodno se može reći da je postao najveći pojedinačni proizvođač bijelog luka u Hrvatskoj. Krajem proljeća očekuje urod od oko 40 tona češnjaka. Sve proizvode planira plasirati isključivo na domaće tržište, jer kako kaže, uvozimo oko dvije tisuće tona ove cijenjene biljke. Sve je više poljoprivrednih proizvođača koji se okreću proizvodnji domaćeg bijelog luka ili češnjaka. Mario se bavio programiranjem i grafičkim dizajnom u Zagrebu, no od tog biznisa je odustao i vratio se u Brinje od kuda vuče korijene te se počeo baviti onim što ga je uvijek privlačilo, poljoprivredom. Razlikuje se od većine svojih vršnjaka jer on svoje slobodno vrijeme provodi na parceli od 4 hektara na kojoj je posadio češnjak.
„Kupio sam sjeme te posadio 4 tone češnjaka na oko 4 hektara zemlje. Krajem proljeća očekujem ozbiljan urod te ću na branje potrošiti puno vremena. Razgovarao sam s brojnim hrvatskim poduzećima koja su zainteresirana za kupnju češnjaka te vjerujem kako neće biti problema s otkupom. U budućnosti planiram proširenje poslovanja te ulaganje u kupnju novih strojeva kako bih si što više olakšao rad“, kazao je Perković.
Zemlju na kojoj radi uzeo je u zakup, tako da je dva hektra zakupio je od svoje obitelji, a ostatak je iznajmio. Očekuje da bi krajem proljeća urod trebao biti jako dobar, što će mu stvoriti „slatke probleme“ vezane za branje, jer će trebati dosta vremena da se sav češnjak i pobere, stoga namjerava za branje češnjaka uzeti radnike.
Uvozni češnjak je pet puta jeftiniji no za domaći kupci su spremni izdvojiti i više novca. Iako je uzgoj češnjaka zbog njegove velike prilagodljivosti moguć u svim krajevima Hrvatske, na našem tržištu postoji velik nedostatak češnjaka iz domaćeg uzgoja te ga se većina uvozi. Zbog velike potražnje i prodajne cijene koja se ostvaruje, uzgoj češnjaka svakako ima perspektivu što dokazuje i mladi poljoprivrednik u Brinju.
Ako se uzme u obzir da se u Hrvatskoj češnjak ili bijeli luk sadi na ukupno 75 hektara zemlje, četiri nova hektara češnjaka zasigurno da će poboljšati stanje sa proizvodnjom ove iznimno ljekovite biljke. Ne treba zaboraviti da se godišnje u Hrvatsku uveze oko dvije tisuće tona češnjaka, sjetimo se samo kineskoga, a ovaj lički, iz brinjskog kraja, zasigurno da će naći svoje mjesto u hrvatskim domaćinstvima.
Dražen Prša