BRINJE – Danas je direktorica Vodovoda d.o.o. Brinje Ruža Blažanin s direktorom poduzeća Vodogradnja Rijeka d.o.o. Kukuljanovo Boškom Bilićem potpisala Okvirni sporazum za građenje objekata za zahvaćanje dodatnih količina vode na izvoru Žižić.

Tom prigodom načelnik Općine Brinje Zlatko Fumić istaknuo je da je riječ o projektu vrijednom 5.372.493,24 kn kojih 80% vrijednosti financirat će se sredstvima Hrvatskih voda a preostalih 20% sredstvima iz proračuna Općine Brinje.

-Gradnjom ovih objekata riješit će se višegodišnji problem suše zbog nedovoljnih količina vode u ljetnim i jesenskim mjesecima koji Općinu Brinje prati od 2017. godine. Sadašnji izvor u ljetnim mjesecima gubi vodu te nivo vode pada ispod razine dovoljne za crpljenje i distribuciju u vodovodni sustav što stanovnicima predstavlja veliki problem.
Projektiranim objektima koji se sastoje iz bušotine dubine 30 metara, spojnog cjevovoda, vodospreme, te elektro i strojarske opreme sa pumpama za crpljenje vode s navedene dubine u sušnim razdobljima omogućit će se snabdijevanje postojećeg postrojenja koje vodu šalje u sustav izjavio je načelnik Fumić.

Dosada su učinjeni istražni radovi kojima su ustanovljene potrebne količine vode na dubini od 30m, nakon čega je izrađena kompletna projektna dokumentacija te ishodovane potrebne dozvole kako bi se moglo započeti s građenjem objekata neophodnih za opskrbu vodom šireg područja Općine Brinje kazao je Načelnik Fumić. Početak radova planiran je za 10. svibnja 2021. godine.

L.O.