Općina Brinje aktivno se uključila u mjere aktivnog zapošljavanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koje su usmjerene na skupine nezaposlenih osoba koje su zbog niza razloga u najnepovoljnijem položaju na tržištu rada, a to su mlade osobe, osobe s invaliditetom, starije osobe, dugotrajno nezaposleni, žene, posebne skupine.
Kako smo doznali od načelnika Općine Brinje Zlatka Fumića javni radovi usmjereni na dugotrajno nezaposlene osobe i ostale skupine nezaposlenih u nepovoljnom položaju na tržištu rada. Kroz programe javnih radova dugotrajno nezaposlenim osobama i osobama kojima prijeti socijalna isključenost omogućava se zapošljavanje kroz društveno koristan rad. Riječ je o kratkotrajnim programima zapošljavanja u radu koji je neprofitan i nekonkurentan na lokalnom tržištu.

načelnik Općine Brinje Zlatko Fumić
načelnik Općine Brinje Zlatko Fumić
„Za sada smo u ovaj program uključili 24 osobe, 10 za pomoć u kući i 14 za javne radove. Rade već mjesec dana i rezultati su itekako vidljivi. Uključili smo u stvari sve koji su bili zainteresirani. Kad je riječ o zapošljavanju kroz program „Pomoć u kući“ tu je zaposleno devet žena i jedan muškarac, pokrivamo sve Mjesne odbore a svaki od radnika ima po desetak osoba koje pokriva i kako dobivamo povratne informacije ljudi su jako zadovoljni, jer treba znati da je naša populacija stanovništva dosta stara i pomoć je potrebna toj kategoriji stanovništva. Financiranje rada pokriva HZZO no Općina pokriva troškove prijevoza onim radnicima koji imaju potrebu za to, tako da mjesečno dobivaju 2.400 kn plus 400 kn za one koji putuju. Javnim radovima 14 osoba radi na poslovima čišćenja groblja, kulturnih spomenika, javnih površina, parkova, trga, i taj posao trajat će pet mjeseci. Kako smo vidjeli da zaista ima potreba za ovakav način rada s kojim svi dobivamo zatražio sam da nam se odobri još pet radnika“ – kazao je načelnik Zlatko Fumić.
Dodao je da Općina aktivno sudjeluje u svim programima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje tako da je i programom stručnog usavršavanja uključila četiri osobe.
Dražen Prša