Svakog 22. veljače obilježavamo Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva, a taj datum za Osnovnu školu „Anž Frankopan“ Kosinj ima posebnu važnost. Njoj su najbliži sačuvani glagoljski natpisi iz doba Frankopana (1503.g), ugrađeni u zid crkve Sv. Vida u Kosinjskom Bakovcu. Proglašenje tog Dana inicirao je Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, koji je 22. veljače odabrao kao spomen na dan za koji postoje indikacije da je u Kosinju 1483. godine tiskana prva hrvatska glagoljička knjiga, „Misal po zakonu Rimskog dvora.“ Ta hrvatska inkunabula otisnuta je dvobojno: crnom i crvenom bojom i to samo 28 godina nakon tiskanja Gutenbergove Biblije, a dokazuje da su Hrvati već u 15. stoljeću bili izrazito razvijeni u društvenom, gospodarskom i kulturnom smislu.

Hrvatska glagoljica povijesno je hrvatsko pismo, jedan od nezaobilaznih simbola nacionalnog identiteta i višestoljetne civilizacije na temelju kojega smo i danas prepoznatljivi i jedinstveni u Europi i svijetu. Nakon 12. stoljeća glagoljicom su se nastavili služiti samo Hrvati te danas govorimo o 11 stoljeća hrvatskoga glagoljaštva. 

Prigodnim programom OŠ „Anž Frankopan“ iz Kosinja obilježila je  ovaj važan  datum koji priča još jednu kvalitetnu priču o povijesti Kosinja. Kroz uvodnu riječ i predavanje učenike se upoznalo s važnosti glagoljice kao najstarijeg hrvatskog pisma, njezinom postanku, razvoju i zadržavanju gotovo 11 stoljeća na hrvatskim prostorima. Kroz nekoliko vrsta edukativnih igara učenici su se naučili služiti ovim starim hrvatskim pismom, a okušali su se u metodama izrade otiska. Cilj programa bio je osvijestiti učenike na važnost promicanja vrijednosti i ljepote hrvatskog glagoljičnog pisma kao i vrijednosti kosinjskog kraja, koji osim pejzažne ljepote ima  iza sebe veliku kulturnu ostavštinu.

L.O./A. F.