Nakon što je župan Ličko senjski Milan Kolić 26. listopada donio odluku o proglašenju elementarne nepogode uzrokovane velikim količinama oborina u periodu od 03. do 20. listopada na području grada Otočca, gradsko Povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda uputilo je poziv građanima za prijavu nastalih šteta.
Kako doznajemo, građani prijavljuju štete kako bi ublažili bar dio nastalih šteta na obiteljskim objektima ali i na poljoprivrednim površinama. Rok za prijavu šteta je do 12. studenog.
Velike štete nastale su i u Hrvatskom centru za autohtone vrste riba i rakova krških voda u Ličkom Lešću, no još nisu utvrđene visine šteta. Unatoč tim štetama, u Centru se i dalje provodi projekt uzgoja riječnih rakova.
„Nakon potpisanog ugovora između Fonda za zaštitu okoliša i Centra za pastrvu i rakove, trenutno se radi na projektu bjelonogog raka.. Bjelonogi rak izlovljen je na rijeci Krbavi na Udbini, 20 jedinki, od čega 11 ženki i 9 mužjaka, i prema prvim rezultatima može se reći da je oplodnja uspjela. Određene sredstva iz ovog projekta namijenjena su stručnjacima iz Zagreba sa PMF-a, profesorima te za nabavku određene opreme , hranu i za djelatnike koji rade na tim poslovima“ – rekao je Josip Orešković v.d. voditelja Centra.
Inače, Hrvatski centar za autohtone vrste riba i rakova krških voda sve više postaje primamljiva turistička destinacija, a godišnje bilježi posjet od 2.500 gostiju.

Dražen Prša