U centru Senja pronađeni grobovi i medaljoni

0

Tijekom arheoloških istraživanja Pavlinskog trga u Senju pronađeni su grobovi i svetačke medaljice koje su se ukopavale uz pokojne. Probne sonde naručene su od strane Grada Senja u sklopu priprema za renoviranje glavnog senjskog trga. Istraživanja, koja će trajati do sredine prosinca vrše arheolozi s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru.

Voditelj projekta je prof. dr. sc. Miroslav Glavičić, a na projektu još rade diplomirane arheologinje Vedrana Glavaš i Matilda Tvrdeić. „Zasad smo pronašli nekoliko novovjekovnih grobova, novovjekovnu keramiku te kasnovjekovnu majoliku. Pokojnici su pokopani u drvenim škrinjama, a uz njih smo pronašli medaljone svetaca“, rekla je Vedrana Glavaš, inače i znanstvena novakinja Odjela za arheologiju u Zadru. Arheolozi pretpostavljaju da se na prostoru Pavlinskog trga nalazi mnoštvo grobova.

Oglas

Senj je u prošlosti bio prepun crkava uz koje su pokapani mrtvi. Glavni cilj ovog probnog istraživanja je pronaći temelje crkve svetog Nikole, Pavlinskog samostana i srednjovjekovnih bedema.

A.P.