U četiri godine više od milijarde kuna HEP-ovih ulaganja u distribucijsku mrežu u Dalmaciji

0
Cropix/Vojko Bašić

Predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Frane Barbarić i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban položili su danas u Splitu kamen-temeljac nove, 60 milijuna kuna vrijedne Transformatorske stanice 110/20(10) kV Terminal, koja će biti ključna za povećanje sigurnosti opskrbe električnom energijom istočnog dijela grada Splita, kao i za napajanje dijela objekata buduće brze ceste Split – Omiš.

Riječ je o dijelu ulaganja HEP grupe na području Dalmacije, koja će u razdoblju 2018.-2021. samo u segmentu distribucije dosegnuti 1,03 milijarde kuna.

Oglas

Uz predsjednika Uprave HEP-a i župana Splitsko-dalmatinske županije, događanju je prisustvovao i gradonačelnik Grada Splita, Andro Krstulović Opara, sa suradnicima.

Nova TS 110/20(10) kV Terminal bit će ključna za opskrbu potrošača u istočnom dijelu Splita. Osim poslovne zone Terminal i više obližnjih trgovačkih centara, sigurnu opskrbu dobit će i stanovnici Barutane, Stobreča, Korešnice, Žrnovnice i Podstrane. Također, omogućit će se napajanje dijela objekata buduće brze ceste Split – Omiš, kao i prelazak istočnog dijela grada Splita na naponsku razinu od 20 kilovolta.

Ulaganja u mrežu na distribucijskim područjima Zadar, Šibenik i Split u razdoblju od 2018. do 2020. iznosila su gotovo 800 milijuna kuna. Novih 230 milijuna kuna investirat će se u ovoj godini. Na razini čitave Hrvatske, u 2021. ćemo u sustav distribucije električne energije uložiti 1,247 milijardi kuna, a do kraja 2023. rekordnih 3,8 milijardi kuna. Očekujemo da će kako i do sada, te planirane investicije gotovo isključivo izvesti domaće tvrtke, kao što je to slučaj i s trafostanicom Terminal. HEP će kao jedan od najvećih investitora i pokretača ekonomskih aktivnosti u Hrvatskoj, pružiti potporu Vladi Republike Hrvatske u stvaranju uvjeta za što brži i jači ponovni rast hrvatskog gospodarstva“, izjavio je Frane Barbarić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede.

Transformatorska stanica Terminal dio je ukupnih ulaganja HEP grupe u mrežu na području Splita, gdje je samo na distribucijskoj razini u prethodne tri godine uloženo 173 milijuna kuna, dok su za 2021. planirana ulaganja od 72 milijuna kuna. Uz izgradnju TS Terminal, u tijeku je izgradnja Transformatorske stanice Sućidar i rekonstrukcija TS Split 3, dok je prije dvije godine završena rekonstrukcija TS Meterize. Svi navedeni projekti omogućit se značajno povećanje sigurnosti opskrbe električnom energijom područja grada Splita te stvoriti uvjete za daljnji razvoj gospodarstva, posebice turizma.

Vesele me projekti poput ovog, jer potvrđuju nastojanja i napore da ravnomjerno razvijamo sve dijelove našeg grada, na korist svim našim građanima“, rekao je Andro Krstulović Opara, gradonačelnik Grada Splita.

Na području koje pokriva Elektrodalmacija, ulaganja u razdoblju od 2018. do 2020. godine iznosila su 411 milijuna kuna, što uključuje ulaganja u podmorske kabele od 16 milijuna kuna, gdje se ističe polaganje kabela između Podgore i otoka Hvara. Kao dio ukupnih ulaganja u okviru strategije za otoke Vlade RH, HEP je u prošloj godini na otocima Splitsko-dalmatinske županije uložio 43 milijuna kuna u električnu mrežu. HEP je prisutan i na projektu izgradnje pelješkog mosta, gdje investicijska vrijednost elektroenergetskih objekata iznosi više od 120 milijuna kuna.
Ovim projektom HEP nastavlja ciklus hvalevrijednih ulaganja u razvoj infrastrukture koje predstavljaju temelj daljnjeg prosperiteta istočnog dijela Splita“, izjavio je Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije.

Uz ulaganja u elektroenergetsku mrežu, HEP na području Dalmacije provodi niz investicija u okviru obnovljivog scenarija. Nakon što je prošle godine u rad pustio sunčanu elektranu Vis, prvu elektranu na hrvatskim otocima, na području Splitsko-dalmatinske županije, većinom u splitskom zaleđu, u izgradnji ili planu još je nekoliko HEP-ovih projekata sunčanih i vjetroelektrana, ukupne vrijednosti veće od milijardu kuna. Nastavit će se i izgradnja sunčanih elektrana na otocima, poput SE Bogomolje na Hvaru, snage 8 MW, koja se priprema u suradnji s Općinom Sućuraj.

Važan je dio zelene energetske tranzicije koju HEP provodi u Dalmaciji, ali i na području čitave Hrvatske, također i elektrifikacija prometa, u sklopu koje je u Hrvatskoj postavljeno više od 200 javnih punionica, od čega se na području Splitsko-dalmatinske županije nalazi 21, a još 25 ih je u planu.