Senjom i Karlobagom lete cigle i krovovi, okolna naselja bez struje

0
Karlobag

Bura kida krovove s kuća, cigle s polomljenih dimnjaka padaju po automobilima… Svake minute na podvelebitskom području raste materijalna šteta na mnogim objektima, no stradalih nema.

Policija je izvijestila da je jedan neoprezni Španjolac krenuo prema Karlobagu Jadranskom magistralom. Udar bure prevrnuo je njegov šleper estonskih registarskih oznaka iako mu je bilo zabranjeno prometovanje tom dionicom.

Ne pamte ovakvu buru

Zbog udara bure, koja cijeli utorak na području Karlobaga i Senja puše i do 140 kilometara na sat, život je paraliziran. Razgovarali smo s Ivanom Jurišićem koji danas iz Karlobaga zbog zatvorenih cesta nije stigao na posao u Gospić.

– Ovdje je kao u Sibiru, bura ne popušta. Uvjeti su loši već danima, a moji roditelji koji su u Karlobagu od 60-ih ne pamte ovakvo vrijeme – kazao nam je Ivan u telefonskom razgovoru.

Opisao je kako krovovi doslovce lete s kuća, bura otkida i dimnjake, uništeni su deseci automobila zbog cigle koju nosi bura. Opasno je i kretati se po mjestu jer bi i na čovjeka moglo nešto pasti i ozlijediti ga.

– Mi srećom imamo vode i struje, no kod svih susjeda voda je zamrzla pa dolaze kod nas. Promet je zatvoren pa u dućanu ponekad ima kruha, no mi svoj pečemo kod kuće – objašnjava Ivan.

Karlobag odsječen

Zaledilo se kupalište zbog neprestanih udara valova na rivu, prizori su katastrofalni. Načelnik općine Karlobag Ivica Tomljenović objašnjava da u svojih 56 godina života ne pamti ovakvu zimu.

– Najgore je jer smo odsječeni. Magistrala je zatvorena zbog bure, a cesta do Gospića zbog snijega. Opasno je kretati se ikamo, krovovi lete, bura čupa vrata i dimnjake, kamenje kotrlja po cesti. Nadamo se smirivanju sutra pa ćemo tek kad se izađe na teren vidjeti kolika je šteta – objašnjava Tomljenović. Za sutra je sazvana sjednica na kojoj će se odlučiti hoće li od župana ličko-senjskog tražiti proglašenje izvanredne situacije.

Promet blokiran kamionima

Isto nam je i telefonski kazao gradonačelnik Senja Darko Nekić koji se sastaje s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje.
I u Senju bura čupa krovove, dimnjake i grede, razbijeni su mnogi automobili. Slova imena jednog supermarketa otrgnula su se i porazbijala aute. Iščupan je i krov tvornice Trikotaža.

– Ulice u kojima je zabranjeno prometovanje zablokirali smo kamionima, napravili barikade, jer znakove nosi bura. Preko radija upozoravamo stanovnike koja su mjesta najopasnija i da ne izlaze iz domova ako ne trebaju – objašnjava Nekić koji kaže da bura za Senj nije ništa izvanredno, ali situacija nije ni uobičajena.

Opskrba hranom za sada nije upitna, najgore je u Jablancu, no potrebe za dodatnim intervencijama nema. Na terenu su ponajviše vatrogasci, ali i hitne službe za pomoć starijim bolesnim osobama. Neumorni su i komunalci, kao i zimska služba.

Kolika je materijalna šteta na podvelebitskom području za sada je nemoguće govoriti. Svi se nadaju smirivanju vremena, popravku štete na dalekovodima i dolasku struje u lokalne zaseoke i naravno smirivanju orkanske bure.

Iva Vidović/VLM

Škola u Karlobagu bez nastave, okolna naselja bez struje

Kako su nas izvjestili iz Općine Karlobag nastava u OŠ Karlobag obustavljena je do daljnjeg. Veći dio naselja od Karlobaga prema Senju je još uvijek bez struje, dok je najgore u Lukovu Šugarju gdje struje nema od subote.

Promet u blokadi

Za sav promet zatvorene su Jadranska magistala na dionici Senj-Karlobag-Sveta Marija Magdalena (D8) i D25 Gospić-Karlobag.

Dionicom Jadranske magistrale (D 8 ) od Bakra do Novog Vinodolskog promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, a od Novog Vinodolskog do Senja još i za dostavna te vozila s natkrivenim teretnim prostorom.