Gimnazija Gospić održala je danas prvu sjednicu u ovom dijelu školske godine. Narednu će školsku godinu započeti s upisnom kvotom učenika prvih razreda gotovo identičnom onom lanjskom. Rekao nam je to ravnatelj Gimnazije prof. Milan Štimac.
-U školskoj godini 2015./2016. u prvi razred Gimnazije Gospić upisana su 64 učenika, od čega 63 u prvom i 1 učenik u drugom upisnom roku. Ovaj broj kreće se u prosjeku broja upisan u prvi razred unatrag 3 godine. Ovaj se broj upisanih ne može niti usporediti s brojem upisanih prije 4 godine jer smo proteklu školsku godinu imali 85 maturanata, dakle neusporedivo više, rekao nam je ravnatelj Štimac. Na današnjoj je sjednici bilo govora i o rezultatima Državne mature, koja je po rezultatima i neslužbenim podacima bila u okviru prosjeka u RH.
Strukovna škola Gospić u prve razrede upisuje uvijek oko 100-tinjak učenika. Ta će kvota ove godine iznositi do 120 učenika zbog upisa učenika iz Udbine, Korenice, Otočca, Gračaca i ostalih ličkih gradova. Ovo je rezultiralo 100 %-tnim popunjavanjem kapaciteta Učeničkog doma koji će primiti 95 srednjoškolaca. Prema sadašnjem stanju stvari neće biti mjesta za studente dvaju fakultativnih ustanova iz Gospića. Zato je Gospić već prekriven oglasima za iznajmljivanjem privatnih soba i stanova, a kako potražnja i ponuda idu jedno uz drugo, povećanja potražnja ponovno će biti u pratnji povećanja cijena najma soba. Bez plaćanja poreza, dakako.
M. S.