U Domu za starije psihički bolesne osobe u Otočcu trenutno 127 oboljelih

U domu za starije psihički bolesne osobe Bistričak u Otočcu od 154 korisnika trenutno je njih 127 oboljelo od covida-19, priopćio je u utorak ličko-senjski Stožer CZ, a Hina doznaje da od danas više nema novopozitivnih korisnika u Domu za starije i nemoćne u Gospiću.

U Gospićkom Domu za starije i nemoćne zaraza koronavirusom je trajala sedam tjedana.

Nastavak ispod oglasa

Ravnateljica Doma Bistričak Ivanka Jagec rekla je za Hinu da je od 127 zaraženih korisnika njih sedam u bolnici, ali nikome od njih ne treba pomoć pri disanju. Na koronavirus je od ranije pozitivno i 14 djelatnika Doma koji su u samoizolaciji te ih mijenja osoblje iz njihovih podružnica u Jalžabetu i Kotoribi.

“Svi korisnici imaju sve što im treba, brinemo se za njih i nadamo se da će simptomi kod oboljelih ostati ovako blagi kao do sada”, rekla je Jagec.

Od 24 preminula kod osam je presudni uzrok bio covid

Prema liječničkim nalazima, među 24 umrlih korisnika Doma kod najviše njih osmero koronavirus je bio presudni uzrok smrti, a ostali su uz covid-19 imali i druge teške zdravstvene probleme.

“Svim djelatnicima doma skidam kapu jer su dobro i teško radili, dali sve od sebe da korisnicima pomognu. Život u Domu se normalizira, korisnici su vraćeni u svoje sobe, ali se i dalje radi pod mjerama opreza i pod zaštitnom opremom”, rekao je Bronzović. Napominje da, na žalost, i inače tijekom zime domovi imaju povećanu stopu mortaliteta.

U posljednja 24 sata u županiji je provedeno testiranje nad 78 osoba.

Pod aktivnim nadzorom i u samoizolaciji trenutno je 970 osoba.

U Ličko-senjskoj županiji je od početka epidemije od covida-19 oboljelo 1225 osoba, 836 osoba je izliječeno, a 34 osobe su umrle.

L.O./Hina