Table s ćiriličnim natpisima postavljene su 02.veljače 2015. godine na ulasku i izlasku iz Općine Donji Lapac. Bile su to prve dvojezične table koje su postavljene na prometnicama u Hrvatskoj, a kojima se označava ulazak odnosno izlazak iz nekog mjesta. Od tada pa do danas dvojezične table uvijek su u Općini Donji Lapac nekome smetale, tako da su Hrvatske ceste odnosno djelatnici Lika cesta već nekoliko puta morali intervenirati kako bi ukradene ili uništene table zamijenili novima.
Najnoviji slučaj sa devastiranjem dvojezičnih tabli dogodio se sa nedjelje na ponedjeljak kada je nepoznati počinitelj na četiri table koje označavaju ulazak, odnosno izlazak iz Općine Donji Lapac prebojao latinični naziv mjesta.
U PU Ličko senjskoj kažu da su dobili dojavu o tom slučaju te da su poduzeli radnje na otkrivanju počinitelja tog kaznenog djela.
U Hrvatskim cestama odmah su u ponedjeljak intervenirali, te preko djelatnika „Lika cesta“ obavili radove na postavljanju dvije nove table sa dvojezičnim natpisima, što su imali u rezervi, dok za postavljanje još dvije table mora se pričekati dok se izrade. Zanimljiv je i podatak da Hrvatske ceste koje upravljaju tim djelom cesta nisu htjele podnijeti odštetni zahtjev iako je izrada tih tabli jako skupa, doznajemo u PU Ličko senjskoj.
U Hrvatskim cestama unaprijed su se „pripremili“ na mogućnosti devastiranja tabli, tako da su uvijek u zalihi imali rezervne table, no kako je devastiranje istih prešlo njihova očekivanja, i da je ovo već treći ili četvrti put, ostali su zatečeni i trenutačno bez rezerve.
„Sanirali smo odnosno pokušali izbrisati boju na tri table, koliko nam je to uspjelo teško je reći ali što možemo. Naručili smo nove table i očekujemo da bi mogle stići za kojih 15 dana“ kazao je Željko Devčić direktor Lika cesta Gospić.
Voditeljica Ureda za odnose s javnošću Hrvatskih cesta Ivana Bassani kazala je da su oštećene četiri dvojezične table od strane nepoznatog počinitelja. Hrvatske ceste d.o.o. već su poduzele potrebne aktivnosti kako bi se zamijenile novima. Naručene su i biti će postavljene u narednih nekoliko dana. Dodala je da je policija upoznata s predmetom i ukoliko se utvrdi počinitelj, Hrvatske ceste će podnijeti odštetni zahtjev.
Načelnik Općine Donji Lapac Ilija Obradović kazao je da ovakve slučajeve, koji se događaju malo pa malo ne želi uopće komentirati, jer se sve svodi na „piši-briši“ i da je riječ o ispadima pojedinaca koji ne razmišljaju svojom glavom. Dodao je da Općina Donji Lapac ima puno većih problema nego li da se bavi tablama, njihovim uništavanjima i postavljanjima.
Dražen Prša