U gorju će pasti obilniji snijeg!

Foto: N. Mraović

Slabljenje južine zbog dotoka hladnijeg zraka neki će dočekati s olakšanjem, a nekima će pak smetati kiša, ponegdje i snijeg, ne samo u gorju. No, i ova je promjena vremena samo kratkotrajna. Već do kraja srijede slijedi razvedravanje, u četvrtak i osjetno hladnije jutro, od onoga u utorak ponegdje na kopnu i za više od 10 °C, pa novo zatopljenje i jačenje južine, te nove oborine, za vikend i zahladnjenje, na Jadranu i bura.

U srijedu će u istočnoj Hrvatskoj biti umjereno do znatno oblačno, povremeno s kišom, a u zapadnoj Slavoniji i u Posavini može biti i susnježice i snijega. Noću i ujutro još će biti razmjerno toplo, a zatim će zapuhati sjeverni vjetar, temperatura će tijekom dana padati pa će poslijepodnevne vrijednosti biti niže od jutarnjih.

U mnogim mjestima središnje Hrvatske u prvom dijelu dana kiša i snijeg, češći i obilniji u višim predjelima. Prema kraju dana naoblaka će se djelomice raskinuti. Puhat će slab do umjeren sjeveroistočnjak. Temperatura većinom od 0 do 5 °C, pri čemu će toplije biti ujutro, a poslijepodne sve hladnije.

Većinom oblačno uz povremenu susnježicu i snijeg bit će u gorskoj Hrvatskoj. Na sjevernom Jadranu promjenljivo, prijepodne povremeno s kišom, ponegdje i obilnijom, poslijepodne sa sunčanim razdobljima. Vjetar slab jugozapadni i jugo. Temperatura u gorju od -1 do 3 °C, na moru od 6 do 11 °C, hladnije prema kraju dana.

Povremene kiše bit će i u Dalmaciji. Oblačnije će biti prijepodne, a poslijepodne su moguća i sunčana razdoblja. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni. Temperatura većinom od 8 do 13 °C, na otocima ponegdje do 15 °C.

Na jugu Hrvatske će kiša ponegdje biti i obilnija, i veći će dio dana prevladavati oblačno, uz umjereno, ujutro još i jako jugo i jugozapadnjak. More će biti umjereno valovito, u noći i ujutro i valovito. Temperatura uz obalu od 13 do 16 °C, u unutrašnjosti malo niža.

U četvrtak i osobito u petak ponovo će biti toplije, u kopnenom području uz umjeren južni i jugozapadni vjetar. Obilnije kiše bit će u gorju. U subotu će vjetar okrenuti na sjeverozapadni te će uz zahladnjenje na zapadu i u gorju mjestimice ponovno biti snijega.

Na Jadranu će i idućih dana biti promjenljivo, ponegdje i pretežno oblačno, povremeno s kišom u petak i obilnijom. Puhat će umjereno, u petak i jako jugo i jugozapadnjak. U subotu će oborine većinom prestati, a zatim će se i razvedriti. Zapuhat će slaba bura i sjeverozapadnjak s kojim će osvježiti.

DHMZ/HRT