U Gospić stižu nova Središnja pismohrana i zatvor

U Općinskom sudu u Gospiću danas je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica potpisao Ugovor s izvođačima radova „Trio Color“ iz Zagreba i predstavnikom te tvrtke Matejom Prosnjačkim. Ova će tvrtka izvršiti rekonstrukciju buduće Središnje pismohrane zemljišnih knjiga Republike Hrvatske u Gospiću. Ministar Melenica istaknuo je važnost ovoga čina, kao i činjenice da će se u Gospiću uskoro pohranjivati sve zemljišne knjige iz RH.

-Ovaj projekt se financira sredstvima svjetske banke u vrijednosti od 28 milijuna kuna. Radovi će započeti u ožujku ove godine i trajati oko godinu dana. Kroz ovaj projekt planiramo zaposliti desetak ljudi koji će raditi u Središnjoj pismohrani RH, a koja bi se gradila u vojarni „Eugen Kvaternik“. Ovo je zapravo nastavak projekta kojega naše Ministarstvo provodi u okviru digitalizacije Zemljišnih knjiga i način da se digitalizira oko 17 kilometara arhivske građe i Gospić će tako postati mjesto Središnje pismohrane.

Nastavak ispod oglasa

Danas ću se sastati i s predstavnicima zatvorskog sustava u Gospiću kako bismo dogovorili nastavak realizacije izgradnje novog zatvora. Pripreme za taj projekt traju već neko vrijeme i označit će dodatna radna mjesta za mlade s ovog područja, rekao je ministar Ivan Malenica. Nova kaznionica u Gospiću imat će kapacitet od 300 zatvorenika, bila bi otvorenog tipa i velika stočna farma, istaknuo je ministar Malenica.

Uz ministra su bili državni tajnik Sanjin Rukavina i župan Ernest Petry koji je pri tome istaknuo što Gospić zahvaljujući Vladi RH nastavlja biti veliko gradilište.

-Podržavamo sve projekte koji će se raditi u našoj Županiji i Gradu Gospiću. Bit će to i nova radna mjesta i način smanjenja pogubne demografske slike. Osim toga, gradnjom novog zatvora taj objekt bi se preselio iz samoga grada gdje postoji već desetljećima, zaključio je župan Petry.

Novi zatvor u Gospiću gradio bi se na terenu Balinovac-Derale. Novinare je također zanimalo na koji način pospješiti rad Općinskog suda u Gospiću koji je jedini od strane Županijskog suda u Karlovcu nedavno dobio uvjetnu ocjenu rada. Ministar Malenica je istaknuo kako su već poduzeti određeni koraci po tom pitanju.

-Mi smo još lani po prvi puta krenuli s akcijskim planovima za svaki pojedinačni sud, kada smo potaknuli rješavanje problema unutar pravosudnog sustava. To su neriješeni predmeti i oni stariji od sedam godina. Već su po tim pitanjima postignuti dobri rezultati pa tako i u Općinskom sudu u Gospiću. Dakako da postoji mogućnost za daljnji napredak pa smo s predsjednicom ovoga suda već pripremili akcijski plan rada u 2022. godini da se ovdje u Gospiću pokrene dodatna ažurnost Općinskog suda. Osim starijih predmeta ovdje je problem i popunjavanja kadrova, a ima dovoljno prostora da bi se ova problematika rješavala, kazao je ministar Ivan Maslenica.

L.O.