Prosvjed jučer organiziran u Zagrebu pod nazivom „Raskid7!“  trebao je okupiti više od 3 000 građana. Organizirao ga je Pokret za sekularnu Hrvatsku, uz pomoć više nevladinih udruga, ali se na koncu prosvjed prometnuo u „naslikavanje“ hrvatske ljevice poput SDP-a, START-a, Nove ljevice, stranke Pametno, Radničke fronte… Prosvjednici su tražili reviziju Vatikanskih ugovora i uvođenje prakse da vjernici sami financiraju Crkvu. SDP-ov Arsena Bauk je pred novinarima ustvrdio kako su djeca koja ne idu na vjeronauk diskiminirana u odnosu na djecu koja ga pohađaju.

Jesu li i u kojoj mjeri učenici drugih vjera  i ateisti diskriminirani u odnosu na ostalu djecu u Ličko-senjskoj županiji? Odgovor smo potražili od kancelara i tajnika Gospićko-senjske biskupije Mišela Grgurića.

-U našoj biskupiji imamo 56 vjeroučitelja. Nema govora niti o kakvoj diskriminaciji bilo kojega djeteta. Na sreću takvih dojava iz učionica nemamo. Isto tako nam se nikada nije požalio niti jedan roditelj da mu je dijete šikanirano po tome ili bilo kojem drugom pitanju, kratko nam je rekao kancelar i tajnik Mišel Grgurić.

Zbog situacije da u nekim sredinama ove biskupije u školu zajedno idu djeca katolici, pravoslavci, muslimani i ateisti do danas se nije dogodio niti jedan slučaj vrijeđanja, šikaniranja ili nedoličnog ponašanja prema djeci koja se drugčije izjašnjavanju po pitanju vjere i svjetonazora.

Vratimo se na trenutak na jučerašnji prosvjed. U Hrvatskoj se katolicima izjašnjava 86,28 posto građana, što je uz Poljsku naveći postotak u EU.  Pravoslavaca je 4,44 posto, a slijede muslimani sa 1,47 posto i protestanti kako se izjašnjava 0,34 posto građana. Ateistima i agnosticima izjašnjava se 3,81 posto. Ono što prosvjednici u Zagrebu ne znaju jesu situacije, praksa  i činjenice da su mnogi lički vjeroučitelji i svećenici za Božićne i Novogodišnje blagdane revno obilazili domove svojih učenika, ne gledajući pri tome na njihovu vjersku i nacionalnu pripadnost. Darovali su ih i na djelu pokazivali pravo značenje ekumenizma. Jednako tako je bilo i na svečanostima  održanim u školama. Tako se umjesto izmišljenog šikaniranja dijela učenika stvarala tolerancija i ljubav prema svakom čovjeku. A to da političko-ateistička manjina nameće svoju volju i svjetonazore većini, u Hrvatskoj je stara praksa na koju nitko ne reagira.

L.O.