Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nastavio je danas održavanje serijala informativnih radionica s ciljem energetske obnove obiteljskih kuća. U suradnji s Ličko-senjskom županijom jedna takva radionica održana je u dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Gospiću. Stručni tim predvođen načelnicom Majom Rajčić definirao je osnovne pristupe ovoj problematici, kao i ogromnim uštedama nakon energetske obnove kuća.

-S održavanjem ovakvih radionica započeli smo prošloga tjedna u Varaždinskoj županiji. Ukupno ćemo obići 25 najvećih gradova u Hrvatskoj. U ovim radionicama nažalost ne možemo puniti dvorane jer se morao ponašati u skladu s epidemiološkim prilikama. Zato ćemo nakon okončanja obilaska svih zacrtanih središta prirediti predavanje putem Interneta, rekla nam je načelnica Rajčić.

Na radionici su  djelatnici Fonda pojasnili sve uvjete i način prijave na javni poziv te odgovarali na pitanja zainteresiranih građana.

Sudionici radionice su bili većinom građani koji su se došli informirati o uvjetima javnog poziva kako bi što uspješnije pripremili svoje projekte za prijavu koja kreće 14. listopada točno u 9:00 sati i to putem sustava za on-line prijave.

Uz predstavnike Fonda na radionici je prisustvovao i župan Ličko-senjske Ernest Petry koji je naglasio da su građani županije iznimno zainteresirani za ovaj program i mogućnost ostvarivanja sufinanciranja do čak 60% za cjelovitu energetsku obnovu kuća. Dodao je da će Županija i dalje raditi na edukaciji svojih građana kada su u pitanju ovakve mjere kojima se ostvaruju značajne uštede energije i novca uz podizanje kvalitete života.  

Načelnica Sektora za energetsku učinkovitost Maja Rajčić istaknula je da je Fond za program osigurao čak 300 milijuna kuna kojima planira sufinancirati mjere poput toplinske zaštite ovojnice, zamjene stolarije, ali i sustave za korištenje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske elektrane. Toplinska zaštita vanjske ovojnice ili cjelovita energetska obnova kuća financira se s do 60% i to kućama energetskog razreda D ili lošijeg u kontinentalnoj odnosno C ili lošijeg u primorskoj Hrvatskoj. Sredstva su dostupna i isključivo za korištenje obnovljivih izvora energije, bilo za sustave grijanja ili za proizvodnju električne energije. Međutim, za njih se mogu prijaviti samo kuće energetskog razreda C ili boljeg u kontinentalnoj odnosno B ili boljeg u primorskoj Hrvatskoj, kojima će na raspolaganju biti do 40, 60 ili 80% bespovratnih sredstava, ovisno o lokaciji.

Zainteresirani građani do tada trebaju registrirati svoj korisnički račun, kako bi se na vrijeme mogli ulogirati i ispuniti prijavni obrazac te učitati svu potrebnu dokumentaciju. Sudionicima koji dokumentaciju već imaju spremnu, iz Fonda su savjetovali da radi promjene cijena na tržištu pribave nove ponude izvođača. Pritom je pojašnjeno kako su takve ponude informativnog karaktera te je kasnije izvođača moguće i promijeniti. S druge strane, dokumenti poput Izvješća o energetskom pregledu i Energetski certifikat vrijede više godina te ih nije potrebno ponovo izrađivati, ukoliko nakon njihovog izdavanja na kući nije bilo dodatnih građevinskih radova.

Kako bi postupak prijave učinio što jednostavnijim, pogotovo onima koji nemaju praksu korištenja elektroničkih prijava, Fond građanima sufinancira i korištenje stručne pomoći. Za to je osigurano do 500 kuna, a iznos se isplaćuje s ostalim troškovima energetske obnove, temeljem računa ili ugovora o djelu.

L.O.